Dostupni linkovi

NATO zabrinut da bi Rusija mogla podržati raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, lijevo, i državni sekretar Antony Blinken, desno, stižu na konferenciju za novinare u State Department, u utorak, 18. juna 2024.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, lijevo, i državni sekretar Antony Blinken, desno, stižu na konferenciju za novinare u State Department, u utorak, 18. juna 2024.

NATO je zabrinut oko podrške koju bi Rusija mogla pružiti sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu, kazao je čelnik NATO-a, nakon prvog Putinovog posjeta toj zatvorenoj državi s nuklearnim naoružanjem u 24 godine.

Putin je prilikom posjeta i razgovora s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom obećao produbiti trgovinske i sigurnosne veze te da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a, bliskog saveznika svog protivnika Južne Koreje.

Sjedinjene Države su optužile Sjevernu Koreju da je Rusiju opskrbila "desecima balističkih raketa i preko 11.000 spremnika municije" koje će koristiti u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na zajedničkom brifingu za novinare nakon razgovora s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom da ruski rat u Ukrajini potpomažu Kina, Sjeverna Koreja i Iran, koji priželjkuju pad NATO-a.

"Također, zabrinuti smo i zbog moguće podrške koju bi Rusija mogla pružiti Sjevernoj Koreji, kad se govori o podršci njihovom raketnom i nuklearnom programu", kazao je Stoltenberg.

Rekao je da ovo, zajedno s podrškom koju Kina daje ruskoj ratnoj ekonomiji, pokazuje da su sigurnosna pitanja u Evropi povezana s Azijom te dodao da će se na samitu NATO-a, koji će se održati idući mjesec u Washingtonu, učvrstiti veze NATO-a s Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom.

Stoltenberg je kazao da bi se Kina u nekom trenutku trebala suočiti s "posljedicama".

"Ne mogu nastaviti imati normalne trgovinske odnose sa zemljama u Evropi dok istovremeno podupiru najveći rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", poručio je.

Stoltenberg je rekao da se još ne može znati o kakvim se posljedicama radi, ali da je to "pitanje kojim se treba pozabaviti jer se ovako ne može nastaviti".

Na brifingu sa Stoltenbergom Blinken je kazao da je Putinov put u Pjongjang pokazatelj da "očajno" želi učvrstiti odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Dodao je da je podrška Kine omogućila Rusiji da zadrži svoju odbrambenu industrijsku bazu tako što Moskvu opskrbljuje sa 70 posto uvoza mašinskih alata te 90 posto mikroelektronike.

XS
SM
MD
LG