Dostupni linkovi

Zvanično odmrzavanje pregovora Crne Gore o članstvu u EU


Zajednička fotografija premijera Milojka Spajića sa saradnicima pred održavanje Međuvladine konferencije u Briselu 26.juna
Zajednička fotografija premijera Milojka Spajića sa saradnicima pred održavanje Međuvladine konferencije u Briselu 26.juna

Na međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore, koja je održana u srijedu, 26. juna u Briselu, evropski zvaničnici saopštili da je Crna Gora spremna za novu fazu pristupanja Evropskoj uniji.

Ocjena da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u poglavljima 23. i 24, koja se tiču vladavine prava, praktično znači odmrzavanje pregovora o pristupanju koji su bili u zastoju zbog nedovoljnog progresa u ključnim poljima.

Ulazak u novu u fazu pregovora znači ispunjavanje konkretnih obaveza u cilju zatvaranja poglavlja, od uvođenja nedostajućih evropskih standarda do poboljšanja servisa i usluga građanima.

Zenović: Sada cijeli sistem državne uprave mora da proizvodi rezultate
Zenović: Sada cijeli sistem državne uprave mora da proizvodi rezultate

"Do sada je bilo možda dovoljno donijeti zakonsko rješenje ili strateški dokument. Ali sada cijeli sistem državne uprave mora da proizvodi rezultate u oblasti fundamentalnih prava, borbe protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, kao i u politici azila, migracija, granica i vizne politike", navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) glavni pregovarač sa EU, Predrag Zenović.

On objašnjava da će naredna faza biti dijalog između pregovoračkih grupa Crne Gore i Evropske komisije o ostalim poglavljima.

"Nastojaćemo da do kraja godine zatvorimo jedan broj poglavlja, jer imamo jedan broj interno spremnih. To će zavisiti od naše dinamike i akcionih planova uz ekspertsku podršku", navodi Zenović.

Do sticanja pozitivnog IBAR-a i time napretka u pregovorima i Vlada i Skupština su usvojili dvanaest zakona iz oblasti vladavine prava, sudstva i tužilaštva, antikorupcije i medijske zakone.

Svi zakoni su izrađeni uz superviziju Evropske i Venecijanske komisije, a usvojeni su gotovo jednoglasno i bez amandmanskog djelovanja.

Crna Gora prva pregovara po "novoj metodologiji" za pristupanje EU koja je uvedena 2020. godine.

Izmijenjeni proces pregovora podrazumijeva da se pregovaračka poglavlja mogu privremeno zatvoriti tek nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a , što je sada ispunjeno.

U takozvanom novom pristupu fokus je stavljen na poglavlja vladavine prava 23. i 24. koja se posljednja zatvaraju.

Crna Gora sada može da nastavi usklađivanje zakona sa EU, i da zatvara poglavlja u kojima je ispunila mjerila i dostigla adekvatan nivo spremnosti.

Imaćemo završna mjerila za sva poglavlja, pa će se analizirati da li su ispunjena ili nisu, kaže Zenović.

"Veliki dio završnih mjerila se odnosi na administrativne kapacitete i implementaciju. Radi se o složenom procesu. U trenutku kada pregovaračka radna grupa utvrdi da su neka poglavlja spremna za zatvaranje, to treba da procjeni i Evropska komisija koja će ih potom predložiti za zatvaranje u okviru sljedeće Međuvladine konferencije", ističe on.

Zenović navodi da je dobro stanje u dijelu pregovaračkih poglavlja koja bi mogla biti zatvorena do kraja godine, kao što su 10 – Informatika, 7 – Pravo intelektualne svojine, 20 – preduzetništvo i intelektualna svojina.

Kada je riječ o najsloženijim i strukturno najizazovnijim poglavljima, Crna Gora će tražiti dugoročnu ekspertsku podršku Evropske komisije.

"Cilj je ispuniti završna mjerila i poglavlja utvrđenom dinamikom zatvarati, kako bi Crna Gora bila interno spremna do kraja 2026. da uputi zahtjev za punopravno članstvo u EU", kaže Zenović.

Reforme i finansije

Tok daljeg pregovaračkog procesa nije direktno povezan sa finansijskim stimulansom u vidu povoljnih kredita EU ili dodjelom direktnih nepovratnih sredstava.

Ipak, kako Zenović navodi, kako reforme budu realizovane tako će ići i uplate određenih tranši Evropske komisije, u skladu sa Planom rasta za Zapadni Balkan.

Pregovaračka struktura će pokušati da u svakom pregovaračkom poglavlju napravi iskorak kako bi to bilo konstatovano u Izvještaju Evropske komisije na jesen ove godine.

"Stalni predstavnici država članica u Briselu navode da Crna Gora vraća vjeru u proces proširenja Evropske unije i u ideju meritokratskog pristupa evropskoj integraciji", kaže Zenović.

Crna Gora je u pregovorima 12 godina, otvorila je 33, a zatvorila tri poglavlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG