Dostupni linkovi

Sporazum Moskve i Pjongjanga predviđa 'međusobnu podršku' u slučaju agresije, kazao Putin


Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) i sjevernokorejski lider Kim Jong Un poziraju za fotografiju nakon zvanične ceremonije dočeka u Pjongjangu 19. juna
Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) i sjevernokorejski lider Kim Jong Un poziraju za fotografiju nakon zvanične ceremonije dočeka u Pjongjangu 19. juna

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali su 19. juna sporazum o partnerstvu tokom samita u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i učvrste jedinstveni front protiv Vašingtona.

Tokom prve posjete Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, Putin je produbljivanje veza dvije države povezao sa sve većom podrškom Zapada Ukrajini i rekao da bi Moskva mogla da razvije vojnu i tehničku saradnju sa Pjongjangom.

A potpisani sporazum predviđa "međusobnu podršku" u slučaju da se ove dvije države suoče sa agresijom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom posjete Pjongjangu, javlja novinska agencija AFP.

Kim je poručio da sporazum "u potpunosti doprinosi održavanju mira i stabilnosti u regionu" i da će "bezbjednosno stanje obje zemlje postaviti na pouzdanije temelje", prenijele su ruske državne novinske agencije.

Ranije danas, ruski predsjednik je kazao Moskva cijeni podršku Pjongjanga, uključujući smjer oko Ukrajine. Rusija je februara 2022. godine počela invaziju na Ukrajinu.

Putin o sankcijama: Ne tolerišemo jezik ocjene i diktata

Takođe se osvrnuo na zapadne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji, rekavši da obje države "ne tolerišu jezik ucjene i diktata" i da će nastaviti da se suprotstavljaju upotrebi Zapada "davljenja sankcijama".

Sjeverna Koreja je pod teškim ankcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog svog programa naoružanja, dok je Rusija pod zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Putin je pozvao na "reviziju" sankcija prema Sjevernoj Koreji.

Rusiji predsjednik je takođe izjavio i da se Moskva "bori protiv decenija nametnute imperijalističke politike SAD-a".

"Mislim na našu borbu protiv hegemonističke politike nametnute decenijama, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih satelita prema Ruskoj Federaciji".

Prilikom razgovora sa Kimom, Putin je "divi transformaciji Pjongjanga u protekle 24 godine" i da je uvjeren da će pregovori dvije države biti produktivni.

Kim Jong-un je srdačno pozdravio svog gosta na početku pregovora. Napomenuo je kako ova posjeta potvrđuje kvalitet rusko-korejskih odnosa koji su ušli u razdoblje najvećeg razvoja. Prema riječima Kim Jong-una, ova posjeta predstavlja istorijski trenutak i ima najvažniji strateški značaj u istoriji rusko-korejskih odnosa.

"Odnosi između naših zemalja ulaze u razdoblje novog visokog prosperiteta, koji se ne može uporediti ni s razdobljem korejsko-sovjetskih odnosa u prošlom vijeku", rekao je Kim Jong-un. Izrazio je uvjerenje da će tokom Putinove posjete "prijateljstvo dvije zemalje monolitno ojačati".

Kim: Rusija održava stratešku ravnotežu u svijetu

Kim Jong-un skrenuo je pažnju na to kako su šefa ruske države dočekali obični stanovnici Pjongjanga. "Mislim da entuzijazam koji su vam pokazali naši stanovnici još jednom potvrđuje stvarni nivo naših odnosa", rekao je.

Izjavio je i da Rusija "održava stratešku ravnotežu u svijetu".

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje cijeni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu, te takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalne cjelovitosti", naglasio je Kim Jong-un.

Ruski predsednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvuju zvaničnoj ceremoniji dobrodošlice na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 19. juna 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvuju zvaničnoj ceremoniji dobrodošlice na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 19. juna 2024.

Putin je u srijedu ujutro prije zore sletio u glavni grad Sjeverne Koreje gdje ga je Kim čekao da ga pozdravi uprkos ranim satima. Dvojica muškaraca su se rukovali i zagrlili, dok je žena u tradicionalnom korejskom hanboku poklonila Putinu buket crvenih ruža.

Sjevernokorejski lider se potom pridružio Putinu u njegovoj limuzini dok su zajedno putovali u koloni, ulicama ukrašenim ruskom zastavom i portretima ruskog lidera, do državne kuće za goste Kumsusan.

Kasnije su viđeni na službenoj ceremoniji dočeka na Trgu Kim Il Sung, s redovima vojnika koji stoje mirno i gomilom ljudi na samom trgu, koji je bio ukrašen transparentima i balonima.

Sjeverna Koreja je pod teškim ekonomskim sankcijama Savjeta bezbjednosti UN-a zbog svog nuklearnog oružja i raketnih programa, dok se Rusija takođe bori sa sankcijama Vašingtona i njegovih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Putinova posjeta dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko dogovora o naoružavanju u kojem Pjongjang Moskvi obezbjeđuje prijeko potrebnu municiju za raspirivanje Putinovog rata u Ukrajini, u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi pojačali prijetnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program.

Kirby: Produbljivanje odnosa zabrinjavajuće

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da je produbljivanje odnosa između Moskve i Pjongjanga zabrinjavajuće, "ne samo zbog uticaja koji će imati na ukrajinski narod, jer znamo da se sjevernokorejske balističke rakete još uvijek koriste za gađanje ukrajinskih meta, ali zato što bi ovdje mogao postojati neki reciprocitet koji bi mogao uticati na sigurnost na Korejskom poluotoku".

"Trenutno nismo vidjeli parametre svega toga, sigurno nismo vidjeli da se to ostvarilo. Ali mi ćemo to sigurno pratiti veoma, veoma pažljivo", rekao je.

Vojna, ekonomska i druga razmjena između Sjeverne Koreje i Rusije naglo je porasla otkako je Kim posjetio ruski Daleki istok u septembru na sastanaku s Putinom, prvom od 2019. godine.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisaće važna dokumenta povodom posjete Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, saopštio je 16. juna Kremlj, navodeći mogućnost potpisivanja sporazuma o "strateškom partnerstvu".

Putin će nakon Sjeverne Koreje posjetiti Vijetnam 19. i 20. juna, najavili su iz Kremlja. Obje posjete bile su očekivane, iako datumi nisu bili prethodno objavljeni.

XS
SM
MD
LG