Dostupni linkovi

Balerini se sudi za izdaju Rusije zbog donacije 50 dolara Ukrajincima


Ksenija Karelina u sudnici u Jekaterinburgu, 20. 6. 2024.
Ksenija Karelina u sudnici u Jekaterinburgu, 20. 6. 2024.

Dvojnoj američko-ruskoj državljanki optuženoj da je donirala oko 50 dolara proukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji počelo je suđenje za izdaju u ruskom gradu Jekaterinburgu, saopćio je regionalni sud 20. juna.

Kseniju Karelinu, 32-godišnju balerinu koja živi i radi u Los Angelesu, privela je policija u Jekaterinburgu krajem januara dok je bila u posjetu svojoj obitelji u Rusiji, piše AFP.

Tužitelji su je optužili za "proaktivno prebacivanje sredstava ukrajinskoj organizaciji, koja su ukrajinske oružane snage kasnije koristile za kupnju taktičke opreme, oružja, streljiva i lijekova".

Američki mediji izvijestili su da je donirala oko 50 dolara ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji sa sjedištem u New Yorku u februaru 2022. godine, nedugo nakon što je Rusija pokrenula vojnu ofenzivu.

Prijeti joj maksimalna kazna doživotnog zatvora ako bude proglašena krivom.

Karelina se sjetno nasmiješila novinarima na sudu dok je sjedila u kavezu optuženika uoči saslušanja, pokazao je video koji je objavio regionalni sud.

Sud je sam postupak održao iza zatvorenih vrata, kao što je uobičajeno za suđenja za veleizdaju, i zakazao još jedno ročište za 7. avgust.

Karelinin partner javno je zatražio njezino oslobađanje.

Washington je optužio Moskvu za hapšenje američkih državljana na temelju neutemeljenih optužbi kako bi ih iskoristila kao adut za pregovaranje i osigurala oslobađanje Rusa osuđenih u inozemstvu, piše AFP.

Među ostalim američkim državljanima koji su zatočeni u Rusiji su reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsa Kurmaševa te bivši američki marinac Paul Whelan.

XS
SM
MD
LG