Dostupni linkovi

Vrhovni sud Tatarstana odbio žalbu na pritvor novinarke RSE Alsu Kurmaševe


Alsu Kurmaševa na sudu u Rusiji 31. maja
Alsu Kurmaševa na sudu u Rusiji 31. maja

Vrhovni sud ruske Republike Tatarstan odbio je žalbu novinarke Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševe na odluku o produženju istražnog zatvora.

Sudija Rizvan Jusupov 18. juna potvrdio je prošlomjesečnu odluku sovjetskog okružnog suda u Kazanu da joj produži istražni pritvor najmanje do 5. avgusta.

Kurmaševa, praška novinarka Radija Slobodna Evropa koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, u ruskom je pritvoru od 18. oktobra 2023. pod optužbom za kršenje takozvanog zakona o "stranim agentima" i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Zbog tih optužbi mogla bi dovesti do deset godina zatvora.

Ona, njen poslodavac i pristalice odbacuju optužbe.

Na posljednjem ročištu 31. maja Kurmaševa je rekla da joj se zdravstveno stanje pogoršalo i da mora na operaciju. Takođe je rekla da je posljednji put čula glasove svoje dvije kćerke u oktobru 2023.

Kurmaševa, koja je radila za tatarsko-baškirski servis RSE oko 25 godina, napustila je češku prijestolnicu sredinom maja 2023. zbog hitne situacije u porodici u rodnom Tatarstanu.

Nakratko je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna 2023. na aerodromu Kazana, gdje su joj oduzeta oba pasoša i telefon. Nakon pet mjeseci čekanja na odluku u svom slučaju, Kurmasheva je kažnjena s 10.000 rubalja (112 dolara) jer nije registrovala svoj američki pasoš kod ruskih vlasti.

Budući da nije mogla da napusti Rusiju bez svojih dokumenata, Kurmaševa je ponovo uhapšena u oktobru i ovog puta optužena da se nije registrovala kao "strani agent". Dva mjeseca kasnije, optužena je za širenje laži o ruskoj vojsci.

Američka vlada i RSE kažu da su optužbe kazna za rad Kurmaševe kao novinarke Radio Slobodna Evropa.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

Portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler 17. juna je ponovio prethodne izjave visokih zvaničnika SAD-a, uključujući predsjednika Džoa Bajdena, koji su pozvali Rusiju da odmah oslobodi Kurmaševu.

Nije, međutim, pojasnio zašto Vašington tek treba da označi Kurmaševu kao "nezakonito pritvorenu". Ta bi oznaka podigla profil slučaja protiv Kurmaševe, označavajući ga politički motivisanim.

Dvoje drugih američkih državljana koje drži Rusija, novinar Wall Street Journala Evan Gerškovič i bivši američki marinac Pol Velan - označeni su kao nepravedno pritvoreni.

"Vjerujemo da bi ona trebalo da bude puštena", rekao je Miler na pitanje o priznavanju Kurmaševe kao "nepravedno pritvorene".

"U ovom trenutku ne mogu da govorim o zvaničnoj odluci. Ali bili smo prilično jasni o statusu njenog slučaja i što mislimo o njemu."

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Miler je takođe izrazio zabrinutost zbog odluke Rusije da sudi Gerškoviču za navodnu špijunažu na zatvorenom suđenju, naglasivši da će predstavnici američke ambasade ipak pokušati da prisustvuju sudskom ročištu zakazanom za kraj ovog mjeseca.

Analitičari i zapadni zvaničnici optužuju Rusiju za ciljano pritvaranje američkih građana radi potencijalne upotrebe u razmjenama zarobljenika ili u druge geopolitičke svrhe.

XS
SM
MD
LG