Dostupni linkovi

Izrael oslobodio direktora bolnice Al-Shifa i druge palestinske zatvorenike


Muhammad Abu Salmiya (u sredini) ispred bolnice Nasser u Khan Younisu nakon što ga je oslobodio Izrael, Pojas Gaze, 1. juli 2024.
Muhammad Abu Salmiya (u sredini) ispred bolnice Nasser u Khan Younisu nakon što ga je oslobodio Izrael, Pojas Gaze, 1. juli 2024.

Izrael je oslobodio desetine palestinskih zatvorenika među kojima i direktora bolnice Al-Shifa u gradu Gazi i prebacio ih u medicinske centre u Pojasu Gaze, izjavio je u ponedjeljak medijima jedan neimenovani ljekar sa te teritorije.

Izvor iz bolnice mučenika Al-Shifa u centralnim gradu Deir al-Balahu rekao je da je Izrael oslobodio desetine zatvorenika iz Pojasa Gaze, među kojima i doktora Muhammada Abu Salmiye, koji je uhapšen u novembru i pustio ih preko istočnog prolaza kod Khan Younisa.

Petoro oslobođenih primljeno je u tu bolnicu, a drugi su prebačeni u bolnice u Khan Younisu, rekao je taj izvor.

Na pitanje AFP-a o oslobađanju zatvorenika, izraelska vojska je odgovorila da će provjeriti te informacije.

Dopisnik AFP-a u Deir al-Balahu vidio je ljude kako se nalaze sa svojim bližnjim u bolnici mučenici Al-Akse.

Izraelske snage uhapsile su Muhammada Abu Salmiyu u novembru.

Izrael optužuje Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine, da koristi bolnice za vojne svrhe, što Hamas demantuje.

Izraelska vojska tada je saopštila da je bolnica pod upravom Abu Salmiye bila mjesto brojnih terorističkih aktivnosti Hamasa.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben-Gvir ocijenio je u ponedjeljak da je oslobađanje direktora medicinskog centra Al-Shifa u Gazi, zajedno "sa desetinama drugih terorista" odustajanje od bezbjednosti.

Palestinska udruženja za odbranu ljudskih prava zatvorenika tvrdila su u maju da su dvojica Palestinaca, među kojima i ljekar Al-Shife umrli u izraelskom zatvoru od posljedica mučenja i ne pružanja ljekarske pomoći.

Izraelska vojska tada je rekla za AFP da nije upoznata sa takvim činjenicama.

Vojska je 19. decembra otvorila istragu poslije smrti u pritvoru više Palestinaca uhapšenih u Gazi poslije 7. oktobra i početka rata Izraela sa palestinskim pokretom Hamas.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Hamas je takođe kidnapovao oko 250 ljudi.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je do sada ubijeno najmanje 37.900 ljudi, prema podacima lokalnog ministarstva zdravlja, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG