Dostupni linkovi

Šef diplomatije Srbije kaže da je dijalog sa Kosovom u 'komi'


Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić , april 2024.
Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić , april 2024.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je 20. juna da je dijalog Beograda i Prištine "u komi", ali da to nema veze sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, već s tim da zemlje koje bi mogle da iskoriste svoj uticaj to ne čine.

On je u intervjuu za Radio-Televiziju Srbije (RTS) najavio intenzivnu diplomatsku aktivnost, te istakao da je konstituisan novi Evropski parlament, da se neke stvari menjaju u Evropi i da bi "sledeća godina mogla da bude godina u kojoj će situacija biti povoljnija".

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je 19. juna u Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Na svom Instagram profilu Vučić je objavio da je sa Lajčakom razgovarao o neophodnosti implementacije Briselskog sporazuma i Zajednice opština sa srpskom većinom, kako bi se vratili konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa.

Dodao je da je u pitanju "otvoren i korektan razgovor" o situaciji na Kosovu i "gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva".

"Složili smo se oko sledećih koraka za dolazeći period", napisao je Lajčak na svom Iks profilu.

Miroslav Lajčak je dan ranije bio u poseti Kosovu, gde je izjavio da Priština i Beograd moraju da preduzmu korake za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, te podsetio da pristup EU fondovima zavisi od toga.

Nakon sastanka koji je održao sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem u Prištini, Lajčak je rekao i da treba ukinuti kaznene mere EU protiv Kosova i otvoriti most preko reke Ibar na način koji ne eskalira situaciju.

Međutim, Emir Abraši (Emir Abrashi) iz nevladine organizacije Demokratija plus u Prištini i Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose, posetu Miroslava Lajčaka Kosovu i Srbiji ocenjuju kao "birokratsku".

"Trenutno je nemoguće da dođe do nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U ovom trenutku je nemoguće da dođe i do implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa", kaže u analizi politički analitičar za RSE o budućnosti odnosa Srbije i Kosova.

"Prvo, činjenica je da je Evropska unija u prelaznoj fazi (nakon izbora), u kojoj se odvijaju unutrašnji pregovori o formiranju novih institucija EU. Dakle, fokus u Briselu je negde drugde, a ne na dijalogu o normalizaciji odnosa. Drugo, gospodin Lajčak je pri kraju svog mandata, dok je njegova reputacija neutralnog posrednika, posebno u Prištini, veoma narušena", rekao je Abraši za RSE.

Lajčak je trebao da započne mandat ambasadora u Švajcarskoj od 1. septembra ove godine, ali je rekao da je od njega zatraženo da na funkciji izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije ostane do kraja januara 2025. godine, te da do tada ima puno posla.

Priština i Beograd su prošle godine prihvatili Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa na predlog Evropske unije, koja posreduje u dijalogu od 2011.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na potpisivanju ovog Sporazuma pre početka implementacije, dok je Srbija iznela svoje "crvene linije", odnosno navela da "nikada neće prihvatiti članstvo Kosova u Ujedinjenin nacijama".

Sporazum je ipak, prema navodima Evropske unije, pravno obavezujući za obe strane iako nije potpisan. Njime se, pored ostalog, predviđa da će Srbija prihvatiti simbole, dokumenta i diploma Kosova.

Kosovo se, s druge strane, obavezalo da će srpskoj zajednici dati određeni nivo samomenadžiranja što u praksi znači formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG