Dostupni linkovi

Predsednik Evropskog saveta otkazao posetu Crnoj Gori


Predsednik Evropskog saveta Charles Michel sa novinarima u Briselu 18. juna 2024.
Predsednik Evropskog saveta Charles Michel sa novinarima u Briselu 18. juna 2024.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel (Šarl Mišel) otkazao je najavljenu posetu Crnoj Gori, a planirane razgovore sa predsednikom Crne Gore Jakobom Milatovićem će obaviti u Briselu.

"Dogovorili smo se da ćemo se sastati u Briselu u utorak (2. jula). Važno je da Crna Gora ostane fokusirana na evropski put", napisao je Michel na platformi X.

Izvori iz Evropskog saveta su potvrdili da je Michel odložio zakazanu posetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasnije "kako bi sa ključnim sagovornicima u zemlji osigurao uspešne razgovore, koji ne bi trebalo da budu zasenjeni najnovijim dešavanjima".

Jedan zvničnik iz institucije Evrospkog savet je naglasio da je važno da Crna Gora ostane na putu EU, nakon značajne međuvladine konferencije pozitivnog IBAR-a.

"EU želi da vidi kako zemlja napreduje. Za ovo je ključno fokusiranje na reforme vezane za EU. Dobrosusedski odnosi takođe ostaju suštinski element procesa pridruživanja", naglasio je ovaj izvor.

Prema ranije planiranoj agendi Michel je trebao u Podgorici da se sastane sa predsednikom zemlje Jakovom Milatovićem 2. jula, a za dan kasnije sa premijerom Milojkom Spajićem kao i predsednikom Skupštine Andrijom Mandićem uključujući i održavanje govora pred poslanicima Skupštine.

Do otkazivanja posete dolazi nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu 28. juna.

Podršku rezoluciji dali su poslanici vladajuće većine, Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, stranke proruske koalicije na čijem su čelu predsednik Skupštine Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević koji su i inicijatori, kao i prosrpske Socijalističke narodne partije.

I predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je objavio da je odložena posjeta Šarla Mišela:

"Nažalost njegova posjeta Crnoj Gori je odložena. Kao Predsjednik države, sa svoje strane i uz pomoć svih evropskih snaga, uradiću sve u domenu svojih moći i nadležnosti, da se ostvari crnogorska EU 'Agenda 2028'."

Pohvale Crnoj Gori izostale iz zaključaka sa samita EU

Šefovi država i vlada Evropske unije nisu usvojili ni deo zaključaka koji se odnosi na pohvale za odmrzvanje pripstupnih pregovora između Podgorice i Brisela.

U dva nacrta zaključaka koji su bili pripremljeni tokom sedmice, za usvajanje od strane lidera bila je i rečenica koja se odnosila na napredak koji je Crna Gora učinila u procesu evropskih intergacija.

"Evropski savet pozdravlja posljednju međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ističe napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja", stajalo je u dva nacrta zaključaka.

Međutim, ova rečenica više ne stoji u završnim zaključcima koji su usvojili lideri EU država na kraju samita.

Zaključci su usvojeni u noći između 27. i 28. juna kada je već bilo potvrđeno da je na dnevni red Skupštine Crne Gore uvršteno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu.

Hrvatska prva reagovala na Rezoluciju o Jasenovcu

Zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu su ošto reagovali zvaničnici Republike Hrvatske. U saopštenju ministarstva inostranih poslova ove zemlje, usvajanje Rezolucije smatra se neprihvatljivim, neprimerenim i nepotrebnim čija namera, kako je navedeno, nije izgradnja kulture sećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije.

Crna Gora je ranije 26. juna održala međuvladinu konferenciju sa Evropskom unijom kojom je obeležen izlazak iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu.

Kada su ambasadori država članica EU potvrdili IBAR i odobrili održavanje međuvladine konferencije, Republika Hrvatska je insistirala da u prelaznim merilima za zatvaranje poglavlja budu obuhvaćeni dobrosusedski odnosi i neophodnost procesuiranje ratnih zločina.

Prema hrvatskom stajalištu, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle narušiti međususedske odnose.

Kako za otvaranje tako i za zatvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima neophodna je saglasnost svih država članica.

Odmrzavanje pregovora o članstvu je podrzumevalo da bi Crna Gora ubrzanim tempom, već u drugoj polovini godine, nastavila proces i išla ka zatvaranju poglavlja.

XS
SM
MD
LG