Tužilaštvo BiH traži raspisivanje potjernice za zamjenikom direktora državne policije

Zoran Galic, head of SIPA, Border police, Bosnia and Herzegovina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od državnog suda da raspiše potjernicu za Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA, potvrdio je 6. augusta Sud BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Osumnjičeni Galić je bijegom u Hrvatsku izbjegao hapšenje, navelo je ranije Tužilaštvo BiH, koje sumnjiči Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara.

"Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku, nakon što je saznao da će biti uhapšen", saopštilo je Tužilaštvo BiH 9. jula.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je zlouptrijebio položaj direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a tu dužnost je Galić obavljao od 2014. do 2023. godine.

Galića su trebali uhapsiti upravo službenici SIPA, državne policijske agencije u kojoj je za zamjenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

Tužilaštvo BiH je početkom jula saopštilo da sumnja da je neko Galiću dojavio da će biti uhapšen u predmetu "korupcije visokog nivoa", u kojem podršku pruža i evropska policijska agencija - EUROPOL.

Nakon bijega u Hrvatsku, Galić je najprije od SIPA zatražio bolovanje, a zatim je putem svog advokata podnio i zahtjev da prije isteka mandata bude razriješen dužnosti zamjenika direktora ove egencije, navodeći da je ispunio uslove za penzionisanje.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) planiralo je razmatrati Galićev status na vanrednoj sjednici 31. jula, ali je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Na vanrednoj sjednici, planirajoj za 6. august, također nije bilo konsenzusa u Vijeću ministara BiH o tome treba li Galić biti smijenjen zbog kršenja pravila službe, ili razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, zbog odlaska u penziju.

Pročitajte i ovo: Pritvor oficiru Granične policije BiH, bivši direktor u bijegu