Dostupni linkovi

Pritvor oficiru Granične policije BiH, bivši direktor u bijegu


Sjedišta Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu
Sjedišta Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 11. jula jednomjesečni pritvor Blagoju Miloviću i Ivici Bagi.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči za organizirani kriminal, odnosno nedopušten promet trošarinskih proizvoda među koje spadaju cigarete i alkohol, krijumčarenje, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotrebu položaja ili ovlasti i povredu tajnosti postupka.

Blagoje Milović je pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, a Ivica Bago iz Gruda ranije je procesuiran u Hrvatskoj zbog šverca cigaretama.

Milović i Bago uhapšeni su 8. jula.

Tužiteljstvo BiH saopćilo je 9. jula da je Zoran Galić, aktualni zamjenik direktora državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nadležne za najteže oblike kriminala, pobjegao u Hrvatsku i izbjegao hapšenje.

Posebna istraga vodi se protiv jedne ili više osoba iz više institucija koje se sumnjiče da su Galiću dojavile da se protiv njega provodi istraga i sprema hapšenje.

Galić je osumnjičen za zlouporabu položaja ili ovlasti i primanje dara u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH od 2014. do 2023. godine.

Istraga se, kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, provodi uz direktnu podršku policijske agencije Europske unije (EUROPOL).

U BiH je u toku proces protiv bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, koji je na američkoj "crnoj listi", te suspendiranog predsjednika državnog Suda BiH Ranka Debeveca.

Osumnjičeni su da su 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužiteljstva, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Vasvija Vidović, koja je zastupala Debeveca, optužena je u odvojenom postupku za sprečavanje i prikrivanje dokaza.

Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP), Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a, uz još tri nižerangirana policajca ove agencije bili su uhapšeni 22. aprila.

Oni su među 23 osobe, koje su uhapsile domaće policijske snage, uz pomoć agenata američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Uprave za borbu protiv droga (DEA) i EUROPOL-a.

Svi su osumnjičeni, naveli su Tužilaštvo BiH i Europol, da čine dio "užeg kruga" Edina Gačanina, bosansko-nizozemskogdržavljanina, kojeg američke vlasti nazivaju "jednim od najvećih svjetskih trgovaca drogom" i vođom kartela "Tito i Dino".

XS
SM
MD
LG