Dostupni linkovi

Zamjenik šefa državne policije BiH pobjegao u Hrvatsku da bi izbjegao hapšenje


Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e BiH (foto arhiv)
Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e BiH (foto arhiv)

Zoran Galić, koji je bio na čelu dvije od tri državne policijske agencije u Bosni i Hercegovini, ilegalno je prešao granicu i pobjegao u Hrvatsku kako ne bi bio uhapšen, potvrđeno je 9. jula iz Tužiteljstva BiH za Radio Slobodna Evropa.

Galić, aktuelni zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, je osumnjičen za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i primanje dara u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galića su trebali uhapsiti službenici SIPA, policijske agencije u kojoj je za zamjenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

Prethodno je bio direktor Granične policije BiH od 2014. do 2023., a prije toga je sedam godina bio šef policije u Zapadnohercegovačkom kantonu, koji graniči s Hrvatskom. Do tada je bio načelnik policije u rodnom Posušju.

"Postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega", saopćili su iz Tužiteljstva BiH.

Iz državnog tužiteljstva navode da je Galić 8. jula popodne, nakon što je saznao da će biti uhapšen, "ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi".

Tužilaštvo BiH dodaje da će, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificirali i u skladu sa zakonom procesuirali navedeno lice.

Iz Tužiteljstva BiH su saopćili da je 8. jula uhapšen Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje. Uhapšen je i Ivica Bago iz Gruda, grada u zapadnoj Hercegovini, koji je državljanin i BiH i Hrvatske, a koji je ranije hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigaretama.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su Milović i Bago osumnjičeni za organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

"Istraga koja se provodi s MUP-om Republike Srpske, u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a", saopćili su iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG