Zašto je EU uvela restrikcije na uvoz žitarica iz Ukrajine?

  • RSE

Ukrajina je uglavnom izvozila poljoprivredne proizvode preko luka na Crnom moru dok ih prošle godine nije blokirala Rusija.

Evropska komisija je najavila restrikcije na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta do 5. juna iz Ukrajine u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Bugardsku.

Taj je potez doveo do toga da su Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska ukinule jednostrane zabrane uvoza koje su uvele navodeći potrebu zaštite svojih poljoprivrednika. Rumnija nije zabranila uvoz.

Kakve probleme stvara ovaj potez Evropske unije:

Zašto Ukrajina izvozi preko istočne Evrope?

Ukrajina je uglavnom izvozila poljoprivredne proizvode preko luka na Crnom moru dok ih prošle godine nije blokirala Rusija.

Tri luke u regiji Odesa bile su ponovo otvorene pod dogovorom kojem su posredovale Ujedinjene nacije (UN) postignutom u julu 2022. kako bi se napravio sigurni koridor za izvoz i tako pomoglo rješavanje globalna kriza hrane.

Druge ukrajinske luke, među kojima je najvažnija Mikolaiv, ostale su zatvorene.

Pročitajte i ovo: Blokada uvoza žitarica testira solidarnost EU sa Ukrajinom

Ukrajina, jedna od najvećih izvoznika žitarica i uljane repice, okrenula se kopnenim putevima i proširila izvoz manjim riječnim putevima preko luka na Dunavu.

Najlakša kopnena ruta, sjeverno od Ukrajine preko Bjelorusije, saveznika Rusije, efektivno je zatvorena što je prisililo Ukrajinu da više žitarica transportuje preko istočne Evrope.

Kako bi olakšala ovaj transport, Evropska unija (EU) je u junu 2022. najavila jednogodišnju suspenziju carina na uvoz za Ukrajinu.

Koliko je porastao uvoz u istočnu Evropu?

Porast izvoza ukrajinskih žitarica, uljane repice i suncokreta preko istočnih članica Evropske unije bio je ogroman.

Ukrajinski carinski podaci pokazuju da je tokom 2022., 3,39 miliona tona kukuruza, 1,47 miliona tona pšenice i 529,689 tona ječma izvezeno u Rumuniju.

U 2021. izvezeno je samo 526 tona kukuruza, bez isporuka pšenice ili ječma.

U međuvremenu, Poljska je u 2022. primila 2,08 miliona tona kukuruza, 579,315 tona pšenice i 44,114 tona ječma.

Godinu prije, u Poljsku je izvezeno skromnih 6.269 tona kukuruza i 3.033 tone pšenice, bez ječma.

Pročitajte i ovo: Poljska s Ukrajinom dogovorila tranzit žitarica uz nadzor

Takođe je došlo do naglog porasta izvoza u Mađarsku i Bugarsku, iako količine nisu tako visoke kao one koje idu preko Rumunije i Poljske.

Zašto su nezadovoljni istočnoevropski poljoprivrednici?

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi isprva su finansijski profitirali od konflikta u Ukrajini dok su cijene njihovih usjeva oštro skakale u skladu sa globalnim tržištem žitarica.

Međutim, suočili su se sa povećanom konkurencijom na lokalnim tržištima zbog ukrajinskih žitarica i uljane repice i suncokreta. Poljoprivrednici su takođe otkrili da je teže i skuplje da transportuju svoje usjeve pošto su i željeznički teretni vagoni i kamioni zauzeti jer, umjesto njihove robe, prenose ogromne količine proizvoda iz Ukrajine.

Oštri pad u cijeni tokom proteklih nekoliko mjeseci takođe je donio dodatne brige dok neki krive izvoz iz Ukrajine. Cijene padaju, međutim, globalni trend koji trgovci pripisuju faktorima kao što su jači izvoz iz Brazila i Rusije, kao i slabija potražnja iz Kine nego što je očekivano.

Vaš browser nepodržava HTML5

Poljoprivrednici srednje Europe pod pritiskom ukrajinskog žita

Prošlogodišnja suša u dijelovima centralne Evrope takođe je kreirala finansijske poteškoće za poljoprivrednike u regionu.

Žetva kukuruza u Mađarskoj, na primjer, prošlog ljeta pala je na 2,8 miliona tona, što je manje od polovine prethodne sezone sa 6,4 miliona, prema procjenama Međunarodnog savjeta za žitarice (IGC).

Koliko je važan izvoz žitarica za Ukrajinu?

Zatvaranje ukrajinskih luka prošle godine primoralo je zemlju da izvozi kopnenim putevima, željeznicom, kamionima i riječnim putem, brodovima tegljačima čak i trajektima, žitarice i uljanu repicu i suncokret preko istočnih država članica EU.

Sav transport je išao preko istočnih dijelova EU pošto su ukrajinske granice sa Rusijom i Bjelorusijom zatvorene.

Pročitajte i ovo: Protesti farmera u Rumuniji i Bugarskoj zbog proizvoda iz Ukrajine

Ujedinjene nacije su podržale dogovor kako bi se dozvolio sigurni koridor za izvoz preko mora i tako donekle umanjio pritisak na kopnene rute.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je oko 29,3 miliona tona poljoprivrednih proizvoda izvezeno iz Ukrajine preko Crnog mora preko sigurnih koridora, uključujući 14,8 miliona tona kukuruza.

Uključivanje samo tri luke, međutim, znači da je kapacitet nedovoljan i da se poljoprivredni proizvodi još uvijek transportuju kopnom iako je to generalno skuplja opcija od transporta morskim putem.

Ukrajina predviđa, na primjer, da izveze oko 24 miliona tona kukuruza tokom tekuće sezone 2022-23. (jun i jul mjesec), prema podacima IGC-a. Ali, samo 62 posto se prevozi koridorom dok je preostalo manje od dva mjeseca u sezoni.

Međutim, važnost kopnenih ruta će porasti ako Rusija odbije da sredinom maja produži dogovor koji omogućavanje transport morskim putevima preko sigurnih koridora.

Koliko je izvoz iz Ukrajine važan za globalno tržište?

Ukrajina je bila četvrta zemlja svijeta po izvozu žitarica u sezoni 2020-21., iza Sjedinjenih Država, Argentine i Rusije prema podacima IGC-a.

Ukrajinske žitarice izvožene su u 95 država tokom te sezone od kojih su najveći bili Kina, Egipat, Pakistan, Španija i Libija.

Izazovi uzgoja i prenosa usjeva u zemlji koja je u ratu, umanjuje njenu važnost.

IGC predviđa da će Ukrajina da izveze 28 miliona tona žitarica u sezoni 2023-24. čime će biti na osmom mjestu najvećih izvoznika.

Većinu onoga što ne može Ukrajina da postigne preuzeo je Brazil, čiji se izvoz skoro udvostručio od 26,2 miliona tona u 2021-22. na 50,9 miliona tona u tekućoj sezoni 2022-23.

Kako je konflikt pogodio cijene žitarica?

Cijene žitarica i kukuruza porasle su nakon što je počeo rat u Ukrajini zbog straha da bi konflikt mogao da poremeti isporuke iz dva najveća svjetska izvođača. Međutim, od tada su pale na nivo cijena od prije rata.

To je djelimično zato što je izvoz ruskih žitarica zapravo porastao nakon rekordne žetve prošlog ljeta.

Pad u ukrajinskom izvozu kukuruza nadoknađen je porastom isporuka iz Brazila.

Izvor: Reuters