Vučić: Spreman sam da se sastanem sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. maja u obraćanju novinarima u Pragu da je spreman da se sastane sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem sredinom juna.

Kurti je nakon radne večere lidera zemalja Zapadnog Balkana u Briselu 18. maja najavio da će se u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa sastati sa predsednikom Srbije sredinom juna kako bi raspravljali kako nastaviti dalje sa dijalogom Srbije i Kosova i koje će biti novo poglavlje.

"Čekam da mi jave. Ako mi je slobodan taj dan kada zakažu, ja ću ići. Ako nije, zamoliću da pomere za neki drugi dan. Ali uvek sam spreman za razgovore i dijalog zato što je to dobro za naše ljude na Kosovu. To je moja obaveza", rekao je Vučić.

On je dodao da Kurti za njega "nije premijer Republike Kosovo, već privremenih institucija".

Sa češkim premijerom o investicijama

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj tokom koje se 19. maja sastao sa premijerom te države Andrejem Babišem.

Vučić je novinarima preneo da je sa češkim premijerom razgovarao o svemu, "od vakcinacije do investicija".

"Imali smo dobre razgovore. Razgovarali smo sa predstavnicima više čeških kompanija i biznismena, i verujem da ćemo napraviti još bolje rezultate", rekao je Vučić.

Vučić: Ne mešam se u češko-ruski diplomatski rat

Vučić je uoči sastanka sa češkim premijerom rekao da ne podržava "ni jednu ni drugu stranu" u češko-ruskom diplomatskom ratu zbog eksplozije u magacinu municije u češkom mestu Vrbetice 2014. godine za koju Prag optužuje ruske agente GRU.

"Ja ne podržavam nijedan stav. Vi radite svoj posao, oni rade svoj posao. Mi smo suviše mali da nekome izražavamo podršku", rekao je Vučić u intervjuu koji objavljuje češki javni radio servis Radio Plus.

Vučić je rekao da ne zna ništa o eksploziji magacina municije koju je češka istraga sada povezala sa ruskim agentima osumnjičenim za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine.

"Nešto sam načuo, tražio sam od vašeg ambasadora da mi da neke informacije, dobio sam, nešto sam pročitao u novinama, ali ja nisam sudija. To je vaš zadatak da se s tim izborite, to je vaša zemlja", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Recept za špijunski skandal: Češka eksplozija, ruski agenti i bugarski trgovac oružjem

Saradnja sa Rusijom i Kinom

Vučić je ponovio da Srbija želi da postane članica Evropske unije, ali je ocenio da je Unija "nikada neće prihvatiti kao punopravnu članicu, čak i ako ispuni sve uslove".

"Naravno da moramo mnogo da uradimo, da poboljšamo vladavinu zakona, ali Kosovo je veliki problem. Srbija ne priznaje nezavisnost (Kosova)", rekao je Vučić.

On je dodao da će Beograd još više raditi na usaglašavanju spoljne politike sa politikom Unije.

"Ali ja ništa ne krijem i otvoreno sam rekao našim prijateljima u Briselu da imamo svoje interese koje ćemo morati da branimo", naveo je Vučić ukazujući na podršku Rusije i Kine "teritorijalnom integritetu Srbije".

Pročitajte i ovo: Most: Kolika je moć ruskog i kineskog veta u pregovorima o Kosovu?

"Dobri odnosi sa Kinom, Rusijom ili, na primer, Turskom pomogli su Srbiji da prevaziđe niz problema u poslednjih 15 meseci. Zašto bismo radili nešto što nije u najboljem interesu naše zemlje? Ako neke evropske zemlje protestuju zbog činjenice da sarađujemo sa Kinom, a njihov trgovinski bilans sa Kinom je hiljadu puta veći od našeg, to je licemerje", rekao je Vučić.

Češki javni radio servis navodi da je Srbija jedna od evropskih zemalja koja najbrže vakciniše protiv korona virusa. Zemlja koristi dve vakcine registrovane u Evropskoj uniji (američki Pfizer i britansku AstraZenecu), ali i rusku vakcinu Sputnik V i kinesku Sinopharm.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju

"Sputnjik V je odlična vakcina. Naravno da bih je preporučio. Jedini problem je što nemaju vremena da ga proizvedu u dovoljnim količinama", rekao je predsednik Srbije i ponovio da ga "ne zanima geopolitika", već zdravlje ljudi.

Vučić je naveo i da ga ne brine činjenica da bi Evropska unija mogla da ograniči putovanja državljana Srbije koji su primili vakcine koje nisu odobrene u Uniji.
Predsednik Srbije i sam je u aprilu vakcinisan kineskom vakcinom.

"Izabrao sam tradicionalnu vakcinu, koja verovatno najsporije proizvodi antitela. Ali to je tradicionalna, vrlo sigurna vakcina. Šta je problem?", upitao je Vučić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Vakcina za predsednika Srbije

Izvinjenje predsednika Češke za bombardovanje

Susretom sa českim premijerom Babišom, predsednik Srbije završava dvodnevnu posetu Češkoj. Dan ranije, 18. maja, posle sastanka sa Vučićem u Pragu, predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se za bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine, za koje je kao tadašnji premijer Češke u ime vlade dao saglasnost.

Zeman je u obraćanju medijima posle razgovora sa Vučićem u predsedničkom zamku Hradčani podsetio da je srpski narod izrazio podršku Česima i 1938. godine, kada su ih, kako je kazao, izneverili zapadni saveznici i 1968. godine, kada su ih izneverili istočni, jer su u Čehoslovačku upale trupe Varšavskog pakta i okupirao je Sovjetski Savez.

"A mi smo im se zahvalili bombardovanjem. Zato bih u svoje ime želeo da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju, bili smo tek nekoliko nedelja u NATO. Bili smo poslednji koji su dali saglasnost", kazao je češki predsednik.

Pročitajte i ovo: Zeman se izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine

Zeman je kazao da opravdanje ne može da bude ni to što je Češka očajnički tražila makar još jednu zemlju da se usprotivi bombardovanju i da je to jednostavno bio nedostatak hrabrosti.

"Od ovog trenutka će srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, nego i bratski narod. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on izgovorio oko bombardovanja niko drugi nije izgovorio", kazao je predsednik Srbije.

Na početku posete, predsednik Češke Miloš Zeman uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "Orden belog lava, najveće državno priznanje te zemlje, a predsednik Srbije uručio je češkom kolegi "Orden Republike Srbije na lenti", objavljeno je na instagram profilu predsednika Srbije.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije virusa korona. Premijer Češke Andrej Babiš boravio je u Srbiji 10. februara kada je, uz predstavnike češkog medicinskog tima, sa zvaničnicima Srbije razgovarao o odgovorima na izazove sprečavanja širenja korona virusa.