Vulin zahvalio Rusiji na isporukama gasa za Srbiju i najavio nastavak energetske saradnje

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin (desno) i ruski ministar energetike Sergej Civiljev u Moskvi, 15. avgust 2024.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin zahvalio se ruskom ministru energetike Sergeju Civiljevu na isporukama gasa koje, kako je naveo, obezbeđuju energetsku sigurnost Srbiji, saopšteno je iz Vlade u Beogradu.

Vulin je tokom susreta sa Civiljevom u Moskvi 15. avgusta izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Rusijom u oblasti energetike, uključujući i snabdevanje Srbije ruskim prirodnim gasom.

Na sastanku je razmotrena i saradnja Beograda i Moskve u različitim energetskim sekrotima, saopšteno je iz Vlade.

Civiljev je, kako se navodi, rekao je da dijalog omogućava "uspešan razvoj interakcije u glavnim sektorima energetsko-energetskog kompleksa između bratskih naroda Srbije i Rusije".

Šef Ministarstva energetike Rusije pozvao je srpsku delegaciju da prisustvuje "Ruskoj energetskoj nedelji", koja će se održati u Moskvi od 26. do 28. septembra, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Vulin sa Lavrovom o unapređenju 'strateškog partnerstva' Srbije i Rusije

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa, ali je preduzela prve korake ka energetskoj diversifikaciji.

To bi značilo da bude u mogućnosti da gas nabavlja iz više izvora, a ne samo od Rusije.

Pročitajte i ovo: Zajednički gasovod - Srbiji smanjenje zavisnosti od Rusije, Rumuniji novi izvozni pravac

Iako je ruska invazija na Ukrajinu ušla u treću godinu, Beograd se ipak ne odriče veza sa Rusijom.

Zvanično, Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali odbija da se priključi evropskim sankcijama Moskvi, između ostalog i zbog velike zavisnosti od ruskih energenata.

Pročitajte i ovo: U potrazi za nuklearnom energijom, Srbija na prelomnoj tački sa Kinom, Rusijom i Zapadom

'Odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou'

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Rusiji tokom koje se sastao sa nizom zvaničnika.

Poslednjeg dana posete, 15. avgusta, razgovarao je i sa prvim potpredsednikom Vlade Rusije Denisom Manturovom, a na sastanku je konstatovano da su "odnosi dveju zemalja, uprkos brojnim izazovima, na visokom nivou", saopštila je Vlada Srbije.

"Vulin i Manturov su sumirali rezultate razgovora srpskog potpredsednika vlade i ruskih ministara tokom četvorodnevne posete Moskvi, i saglasili se da, i pored dobre saradnje, postoji prostor za njeno unapređenje", navodi se u saopštenju.

Vulin sa prvim potpredsednikom Vlade Rusije Denisom Manturovom u Moskvi, 15. avgust 2024.

Vulin je, kako se dodaje, rekao da je Srbija prijatelj Rusije i da "i pored pritisaka nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji".

Zahvalio se Manturovu na podršci Rusije "po pitanju teritorijalne celovitosti Srbije i na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija".

Pročitajte i ovo: Zbog rezolucije o Srebrenici, Srbija ponovo uz Rusiju i Kinu

Rusija podržava Srbiju u nepriznavanju nezavisnosti Kosova i kampanji koja je vođena protiv Rezolucije Ujedinjenih nacija kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Beograd ne priznaje da su snage bosanskih Srba tokom rata u BiH 1995. počinile genocid nad bošnjačkim civilima, a ubistvo više od 8.000 muškaraca i dečaka naziva "strašnim zločinom".

Pročitajte i ovo: Beograd i Moskva 'na vezi' oko protesta protiv litijuma u Srbiji

Ovo je druga Vulinova zvanična poseta Rusiji od kako je 2. maja izabran na mesto potpredsednika Vlade Srbije.

Zbog bliskih veza sa Kremljom, na listi je sankcija Sjedinjenih Američkih Država.