Posle razgovora s Putinom, Vučić imao 'odličan sastanak' sa zvaničnicima SAD i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O'Brajen, 20. april 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je na sastanku s visokim evropskim i američkim zvaničnicima ponovio "opredeljenost Srbije" ka integracijama u Evropsku uniju, pošto je prethodno razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U danu kada je u telefonskom razgovoru zahvalio Putini za ono "što je učinio da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju", Vučić je naveo da je imao "odličan sastanak" s pomoćnikom državnog sekretara SAD Džejmsom O’Brajanom (James o'Brien) i s direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst (Angelina Eichhorst).

"Odličan sastanak sa Džejmsom O’Brajanom i Angelinom Ajhorst sa fokusom na političke prilike u regionu, aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji i jačanje saradnje u brojnim oblastima", naveo je Vučić na Instagramu, dodajući da je s njima razmenio mišljenja o ulozi Srbije na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

Vučić je rekao da je govorio o situaciji na Kosovu i "izrazio duboku zabrinutost zbog izazova sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava", dodajući da je izrazio spremnost da se zajedno traže rešenja za održivu stabilnost Zapadnog Balkana, kao i nadu da će se dinamika dijaloga i regionalne saradnje nastaviti uz podršku SAD i EU.

"Ponovio sam opredeljenost Srbije ka EU integracijama i reformama koje su neophodne za unapređenje saradnje sa EU, ali sam i naglasio da je celom regionu potrebna stabilna i predvidiva budućnost, uz jasne poruke Unije o proširenju", naveo je Vučić.

Pročitajte i ovo: Da li se Vučić može preigrati u balansiranju?

Vučić se 'nada' da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Prethodno je u nedelju Vučić posle razgovara s Putinom, naveo da su imali "dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor", dodajući da s predsednikom Rusije nije razgovarao "gotovo dve i po godine".

"Izrazio sam nadu, baš kao i pre dve i po godine, da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je rekao da je Putinu zahvalio za ono "što je učinio da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju".

Srbija je rusku invaziju na Ukrajinu dočekala u potpunosti zavisna od gasa iz Rusije i uprkos pozivima EU, čiji je kandidat za članstvo, odbija da uvede sankcije Moskvi, a predstavnici vlasti u Beogradu održavaju veze sa Kremljom.

Pročitajte i ovo: Koliko je daleko Srbija od okončanja zavisnosti od ruskog gasa?

Kremlj je saopštio da su Putin i Vučić "još jednom potvrdili svoju posvećenost daljem jačanju obostrano korisne saradnje širom sveta" i da su se saglasili da "nastave da održavaju lične kontakte".

Vučić je naveo da je s Putinom je razgovarao o bilateralnim, ekonomskim i političkim pitanjima, dok je Kremlj saopštio da je u razgovoru "obostrano izraženo zadovoljstvo trenutnim stanjem bilateralnih veza, koje se zasnivaju na duhovnoj, kulturnoj i istorijskoj srodnosti, i jednoglasnosti u ocenama prošlosti i sadašnjosti".

U saopštenju Kremlja se navodi da je u razgovor "bio fokusiran i na situaciju oko Ukrajine" i dodaje da je Putin je "izneo svoju ocenu napretka specijalne vojne operacije" kako Rusija naziva agresiju na Ukrajinu.

Ni Vučić ni Kremlj nisu naveli da li je tokom razgovora bilo reči o njegovom učešću na samit zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Kazanju, gde ga je još ranije pozvao Putin.

Povod za razgovor Putina i Vučiča u nedelju bilo je obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda.

Jugoslovenski partizani i sovjetska Crvena armija oslobodili su 20. oktobra 1944. Beograd od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Od tada se ovaj datum obeležava kao Dan oslobođenja Beograda.

Pročitajte i ovo: Prekrečen mural Oslobođenje Beograda, na istom mestu novi u sklopu EXPO 2027