Vučić poručio da u Srbiji neće biti kopanja litijuma dok se ne dobiju garancije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da u Srbiji neće biti kopanja litijuma, dok država ne dobije sve garancije.

"Moramo da prikupimo svu dokumentaciju. Pozvaćemo najbolje svetske i domaće eksperte za zaštitu životne sredine", rekao je Vučić 1. avgusta.

On je rekao da će u projektu "Jadar" briga o zaštiti životne sredine biti dodeljena najvećim svetskim, evropskim i domaćim ekspertima.

Vučić je komentarisao i strah od sumporne kiseline, koja će se koristiti u ovom projektu.

"Sumpornu kiselinu koristimo svuda, odjednom je to postao najveći problem. Sumporna kiselina će se ovde koristiti u zatvorenom sistemu, ispod tačke ključanja, nema sumpornih kiša, prevoz će biti u skladu sa prevozom opasnih materijala", rekao je Vučić.

Ocenio je da su građani "obmanjeni lažima" kada je reč o kopanju litijuma, ali da će na kraju narod odlučiti da li će do rudnika doći.

Dodao je da je ponudio dijalog ekološkim organizacijama i političkim protivnicima, ali da su ga oni odbili.

Protesti protiv iskopavanja rude jadarita za proizvodnju litijuma u zapadnoj Srbiji i projekta "Jadar", koji planira da realizuje međunarodna kompanija "Rio Tinto", organizovani su prethodnih dana u više mesta u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Protesti protiv eksploatacije litijuma u više mesta u Srbiji

U Beogradu je 19. jula tokom Samita o održivim sirovinama potpisan Memorandum o razumevanju između Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Prethodno Vlada Srbije vratila u život projekat "Jadar", po kome bi međunarodni rudarski gigant "Rio Tinto" trebalo da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje. Zvaničnici u Srbiji govore o eksploataciji litijuma kao velikoj šansi Srbije.

Vlada Srbije je početkom 2022. stavila tačku na ovaj projekat nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio je ove godine da bi Srbija mogla da počne da iskopava jadarit i proizvodi litijum 2028. godine.

"Rio Tinto" je ranije saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude jadarita za proizvodnju litijuma i da bi moglo da se proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Pojedine ekološke organizacije i opozicione partije u Srbiji protive se ovom projektu zbog bojazni da će projekat imati pogubne efekte po životnu sredinu.

Vučić je 26. jula najavio mogućnost raspisivanja referenduma o rudarenju litijuma za kraj naredne godine.