Dostupni linkovi

Protesti protiv eksploatacije litijuma u više mesta u Srbiji


Protest zbog najavljenog sprovođenja projekta ekploatacije litijuma "Jadar" u zapadnoj Srbiji, u Aranđelovcu, 29.7.2024.
Protest zbog najavljenog sprovođenja projekta ekploatacije litijuma "Jadar" u zapadnoj Srbiji, u Aranđelovcu, 29.7.2024.

Protesti protiv iskopavanja rude jadarita za proizvodnju litijuma u zapadnoj Srbiji organizovani su 29. jula u više mesta u Srbiji.

Okupljanja građana protiv eksploatacije litijuma, odnosno projekta "Jadar" koji planira da realizuje međunarodna kompanija "Rio Tinto", organizovana su u Ljigu, Kraljevu, Aranđelovcu, Šapcu i beogradskoj opštini Barajevo.

Neki od okupljenih u Ljigu nosili su državne zastave, a aktivistkinja Ljiljana Bralović rekla je na tom protestu da je Vladi Srbije dat rok da do 10. avgusta zakonski zabrani rudarenje litiijuma i bora u Srbiji, prenosi Beta.

Ona je, u obraćanju okupljenima kazala da je taj rok kabinetu premijera Miloša Vučevića dao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

"Ukoliko to ne bude ispoštovano, krenućemo u radikalizaciju protesta, blokade..", rekla je Bralović.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Ona je dodala da rudarenje nije karta za ulazak u EU i da "niko ne želi da u njihovom savezu budu države gde su prljave tehnologije, ogromno zagađenje, gde vlada visoka korupcija".

U Kraljevu govornici su kritikovali vlast u Srbiji, uz ukazivanje na, kako su naveli, štetnost od iskopavanja liitijuma u Srbiji, prenosi Beta.

Više hiljada građana Aranđelovca okupilo se na Trgu Slobode u tom gradu, prenosi reporter RSE.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić poručio je na tom protestu građanima da ne dozvole otvaranje rudnika u Jadru, u zapadnoj Srbiji.

Sa protesta u Šapcu poručeno je da bi rudarenje litijuma uništilo životnu sredinu, vodu i vazduh, prenosi Beta.

Poljiprovrednik Milan Ivanović je, u obraćanju okupjenima, apelovao na jedinstvo svih u toj borbi.

"Moramo svi složno da branimo ovo naše, što imamo, samo proizvodnja zdrave hrane", kazao je on, prenosi agencija Beta.

Protesti zbog najava eksploatacije litijuma u zapadnoj Srbiji i otvaranja rudnika organizovani su i prethodnih dana, između ostalog, u Novom Sadu, Negotinu, u istočnoj Srbiji i Valjevu, na zapadu Srbije.

U Beogradu je 19. jula tokom Samita o održivim sirovinama potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Prethodno Vlada Srbije vratila u život projekat "Jadar", po kome bi međunarodni rudarski gigant Rio Tinto trebalo da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje. Zvaničnici u Srbiji govore o eksploataciji litijuma kao velikoj šansi Srbije.

Vlada Srbije je početkom 2022. stavila tačku na ovaj projekat nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio je ove godine da bi Srbija mogla da počne da iskopava jadarit i proizvodi litijum 2028. godine.

Rio Tinto je ranije saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude jadarita za proizvodnju litijuma i da bi moglo da se proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Pojedine ekološke organizacije i opozicione partije u Srbiji protive se ovom projektu zbog bojazni da će projekat imati pogubne efekte po životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG