Dostupni linkovi

Vučić najavio da je moguć referendum o litijumu krajem naredne godine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost raspisivanja referenduma o rudarenju litijuma za kraj naredne godine.

On je u Parizu 26. jula rekao novinarima da prvo hoće da dobije analizu domaćih stručnjaka u vezi sa zaštitom životne sredine.

"Ako to sve bude dobro urađeno, ako sve bude išlo po planu, nikakav problem. Mi možemo krajem sledeće godine da tražimo izjašnjavanje građana i unapred vam kažem, mogu da biraju. Hoćete li u Loznici, hoćete li u zapadnoj Srbiji, ili ćete u celoj Srbiji. I opet vam kažem, gde god i šta god izaberu, pobedićemo ih", rekao je Vučić.

Vučić je uverenje u pobedu vlasti i na tom izjašnjavanju obrazložio time što "narod ne bira između kopanja i zdravlja", već između "lažne brige i ekonomskog napretka i prosperiteta".

Planu vlasti u Srbiji i međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, protive se meštani, opozicija i ekološki aktivisti koji strahuju zbog ugrožavanja životne sredine.

Vlast vraća u život projekat 'Jadar'

Tokom Samita o održivim sirovinama u Beogradu je 19. jula potpisan Memorandum o razumevanju između Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

EU pokušava da smanji zavisnost od uvoza iz Kine, a Nemačka je najveći proizvođač električnih automobila u Evropi koji koriste litijumske baterije.

Do Samita je došlo nekoliko dana nakon što je odlukom Vlade Srbije vraćen u život projekat "Jadar" o kopanju litijuma.

On je prethodno, početkom 2022. stopiran pod pritiskom masovnih ekoloških protesta, ali iz vlasti su početkom 2024. počele da stižu poruke da je on zbog protesta "stavljen na pauzu".

Rio Tinto je saopštio da područje doline Jadra ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude za proizvodnju litijuma, te da njihov projekat predviđa proizvodnju 58.000 tona litijuma godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Međutim, ekološke organizacije širom sveta upozoravaju na negativne posledice kopanja litijuma po životnu sredinu.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG