Vlada Srbije usvojila predlog zakona o pravosudnoj nadležnosti na Kosovu

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 u Beogradu, ilustrativna fotografija

Vlada Srbije usvojila je na sednici u ponedeljak Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova, saopšteno je iz Nemanjine 11.

Donošenje ovog zakona najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić polovinom septembra, rekavši da će posebno tužilaštvo i posebna sudska veća "goniti sve one koji učestvuju u progonu srpskog stanovništva" na Kosovu.

Kako je saopštila Vlada 28. oktobra, predložena zakonska rešenja predviđaju da nadležnost u predmetima za krivična dela u prvom stepenu imaju Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu, a za postupanje u drugom stepenu Apelaciono javno tužilaštvo i Apelacioni sud u Beogradu.

"Takođe, predviđeno je da se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obrazuje Posebno odeljenje za krivično gonjenje krivičnih dela koja su izvršena na teritoriji Kosova i Metohije", navodi Vlada.

Pročitajte i ovo: Srpsko tužilaštvo za Kosovo bez 'velikog pravnog smisla'

Predsednik Srbije je 13. septembra najavio da će zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Srbije za područje Kosova biti usvojen u Skupštini Srbije u roku od 45 dana. Kako je rekao tom prilikom Vučić, tužilaštvo će imati "poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika institucija u Prištini".

Zvaničnici u Prištini u prvim izjavama nisu komentarisali najavu Beograda o uspostavljanju tužilaštva i sudskih veća za krivična dela na Kosovu.

Na istoj sednici u ponedeljak usvojen je i Predlog zakona o proglašenju Kosova za područje posebne socijalne zaštite.

Kako se navodi u saopštenju, ovim predlogom zakona se pruža finansijska podrška nezaposlenima, odnosno starijim od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, "sa ciljem njihovog opstanka na toj teritoriji i podstiče očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa sa naglaskom na demografski, ekonomski i kulturni razvoj".

Odnosi Srbije i Kosova su zaoštreni nakon što su vlasti u Prištini proteklih sedmica zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

To je, sa druge strane, Beograd nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.