Uz izjave Đukanovića: Izmišljene afere ili nemoćni pokušaj odbrane

Milo Đukanović

Nakon izbijanja afere “Snimak” pa do danas iz vladajućih krugova ponavljaju da su ta i druge afere poput najnovije o "crnim trojkama" u policiji izmišljene i da predstavljaju urotu protiv Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU.

Sa takvim ocjenama prednjači premijer Milo Đukanović ali se mogu čuti i od niže rangiranih funkcinera u vladajućoj partiji. Kakve su reakcije na ocjene iz vlasti da su afere iskonstruisali pojedini mediji i opozicija?

Kako su se u posljednjih pola godine ređale afere, od afere „Snimak“ do „Crnih trojki“ tako je reakcija iz vladajućeg establišmenta gotovo uvijek bila ista i sročena u ocjeni da su izmišljene da bi osujetile Crnu Goru na putu evropskih integracija.

Iako ju je nedavno ponovio bivši direktor policije Veselin Veljović, odgovarajući na optužbe bivšeg specijalca Brajuška Brajuškovića da navodno stoji iza batinaških crnih trojki, ta floskula najčešće se čula od najznačajnije figure u vlasti – premijera Mila Đukanovića.

Tako je u ponedjeljak na forumu u Bečićima na isti način komentarisao i pomenutu aferu „Crne trojke“ ali i aferu „Snimak“ kao i nedavni incident Vladimira Bebe Popovića sa novinarima dnevnika „Vijesti“.

„To zaista vidim kao još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori nastavi sa praksom kreiranja afera koje bi trebalo da osujete dobar tempo crnogorskog integracionog razvoja. Čini mi se da se nakon afere ’Snimak’ a onda afere ’Crne trojke’ i sada afere nepostojećeg napada sve jasnije nazire ideja koju promoviše dio opozicionih struktura u Crnoj Gori i dio njima naklonjenih medija da se Crna Gora pred EU drži u poziciji permanentno optuženog i da se za to naravno krivica svaljuje na vladu da bi se na taj način došlo do željenog cilja - promjene vlasti u Crnoj Gori.“

Kritičari vlasti kažu da su takve izjave premijera cinične i da su pokušaj obesmišljavanja suštine da su u DPS kupovali glasove pred prošlogodišnje parlamentarne izbore kao i da su, kako tvrdi Brajuško Brajušković, postojali specijalci koji su po nalogu bivšeg direktora policije Veljovića premlaćivali novinare i političare.

Daliborka Uljarević

Đukanović u javnost istupa veoma neodgovornim, ali i opasnim izjavama o aferama koje potresaju Crnu Goru u nazad nekoliko godina, kaže Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

„Meni se čini da Đukanović i sebe i crnogorsku javnost sve više zamara neutemeljenim ali što je još gore i neodgovornim i opasnim izjavama i ocjenama koje na žalost sugerišu ishod istraga, čime sam potvrđuje neprimjeren politički uticaj na pravosuđe što i Evropska komisija vrlo precizno prepoznaje i zamjera Crnoj Gori. Takođe, nema dileme da EK kao i mnogi koji mogu objektivno da sagledaju crnogorsku zbilju jasno prave razliku između loših rezultata ove vlasti i potencijala države, ma koliko Đukanović i njegovi sljedbenici pokušavali sebe da poistovjete sa državom,“ ističe Uljarević.

Uticaj na institucije

Vanja Ćalović iz MANS-a ovako komentariše istup premijera i tvrdnju da afere usporavaju Crnu Goru na putu ka članstvu u EU:

„To je jedno potpuno obesmišljavanje činjenica i dokaza i pokušaj da se politizuje svaka od onih činjenica koje su ukazivale i na njegovu ličnu odgovornost i na odgovornost vrha vlasti. Kada bi bilo ko vjerovao premijeru onda bi vjerovatno Crna Gora morala biti prepoznata od strane EU na nivou jedne Švedske ili Finske, da smo mi najčistija zemlja u kojoj uopšte nema organizovanog kriminala i korupcije jer, zaboga, sve je ovo navodno iskonstruisano. Ja sve ovo zaista shvatam kao jedan njegov nemoćni pokušaj da se odbrani od nečega od čega se ne može odbraniti jer nema argumenata. Da ih ima izašao bi u javnost sa njima.“

No, koliko god kritičari napadali Đukanovića čini se da njemu za tvrdnju da su afere izmišljene daju za pravo tužilaštvo i sudstvo koji do sada nijesu procesuirali niti jednu aferu, ocjenjujući uglavnom kako u tim slučajevima nije bilo elemenata krivičnog djela.

Za Daliborku Uljarević to je pokazatelj koliko su te institucije pod uticajem izjava samog premijera Đukanovića.

„Vi znate da je ishodima tih slučajeva onda kada su postojali u pravosudnom obliku prethodio njegov javni iskaz. Mislim da je vrlo jasno da on na taj način vrši uticaj na pravosudne organe da nikada te slučajeve adekvatno ne procesuiraju.“

Vanja Ćalović iz MANS-a zaključuje: „Uopšte pozivanje na institucije nakon takvih izjava premijera je zaista nešto što prelazi u jednu klasičnu farsu iz razloga što vi ne možete očekivati od tužioca koji su imenovani zahvaljujući većinskoj volji, primarno partije na čijem je čelu premijer Đukanović kao i od sudija koji su na identičan način postavljeni da oni nakon jedne takve premijerove izjave zaista utvrde da je bilo nezakonitosti i time pokažu da premijer Đukanović brutalno laže javnost.“