Ustavni sud RS ocijenio da entitetski Ustav 'ne predviđa intervenciju visokog predstavnika u BiH'

Zgrada Ustavnog suda Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 13. oktobar 2023.

Ustavni sud Republike Srpske (RS) na sjednici 29. novembra ocijenio je da Ustav RS "nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 1. jula 2023. poništio zakon koji se odnosi na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i izmjene zakona kojim se reguliše rad Službenog glasnika RS.

Tad je, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo, a kazna može iznositi do pet godina zatvora, te zabranu vršenja bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Radi se o zakonima koje je prethodno usvojila Skupština RS.

Nakon Schmidtovog poništenja zakona, potpisao ih je predsjednik RS Milorad Dodik, nakon čega su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Zbog proglašenja i objavljivanja zakona, koje je visoki predstavnik poništio, protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS, pred Sudom BiH vodi se proces.

Prijeti im zatvorska kazna do pet godina zatvora i zabrana rada u svim javnim institucijama i preduzećima.

Pročitajte i ovo: Dodik se odbio izjasniti o krivici pred Sudom BiH

Šta se još navodi u odluci Ustavnog suda RS?

U saopštenju nakon sjednice navodi se kako je Ustavni sud RS utvrdio da Narodna skupština RS, Službeni glasnik Republike Srpske i predsjednik entiteta nisu povrijedili Ustavom RS utvrđeni postupak donošenja zakona.

Ustavni sud RS je u odluci naveo i da "nije povrijeđen entitetski Ustav u postupku donošenja izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, kao i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", koje je usvojila Skupština RS.

"Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, te nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata", ističe se u odluci.

Pročitajte i ovo: Schmidt poručio da je suradnja institucija ključna sa budućnost BiH

Sudski proces protiv Dodika zbog zakona

Milorada Dodika je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo da je kao predsjednik RS-a 7. jula proglasio dva zakona koja su predviđala da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na području RS-a.

Pročitajte i ovo: Dodikova odbrana zatražila odgodu ročišta pred Sudom BiH

Lukić se tereti da je svojim potpisom omogućio objavljivanje zakona u entitetskom Službenom glasniku, čime su stupili na snagu.

Izmjene zakona je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, tokom juna 2023. godine.