Ukrajinska novinarka Viktorija Rošćina umrla u ruskom zarobljeništvu

Viktorija Rošćina radila je i za Radio Slobodna Evropa

Ukrajinska novinarka Viktoria Rošćina, nestala na teritorijama koje je okupirala Rusija, umrla je dok je bila u ruskom zarobljeništvu, objavile su ukrajinske vlasti 10. oktobra.

Vijest je potvrdio Petro Jatsenko, predstavnik ukrajinskog Koordinacionog štaba za tretman ratnih zarobljenika, nakon interne istrage njenog nestanka.

"Proveli smo internu istragu i nažalost, informacija o Viktorijinoj smrti je potvrđena", rekao je Jatsenko. Međutim, okolnosti oko smrti ostaju nejasne i još su pod istragom, dodao je.

Rošćina, koja je ranije kao frilenserka radila za Radio Slobodna Evropa (RSE) i druge istaknute ukrajinske medije, nestala je početkom avgusta 2023. godine.

RSE je "potresen" viješći o smrti Rošćine, rekao je predsjednik i izvršni direktor RSE Stephen Capus.

"Njeno nezakonito zatvaranje i tragična smrt naglašavaju visoku cijenu koju novinari plaćaju za izvještavanje o istini o ratu Rusije protiv Ukrajine. Moramo poštovati njeno naslijeđe pozivajući njene otmičare na odgovornost", naveo je Capus u saopštenju.

Rošćina je krenula iz Ukrajine u Poljsku 27. jula prošle godine prije nego što je krenula prema ruskim okupiranim teritorijama u istočnoj Ukrajini, prema riječima njenog oca, Volodomira Rošćina. Njena posljednja poznata komunikacija bila je 3. avgusta 2023. godine.

Pročitajte i ovo:

Ruski FSB otvorio postupak protiv novinara iz KurskaKurmaševa, Gershkovich, Whelan i Kara-Murza među razmijenjenim zatvorenicima između Zapada i Rusije

Jatsenko je otkrio da se ulažu napori da se osigura oslobađanje Rošćine iz ruskog zarobljeništva, gdje je držana zajedno s još najmanje 25 ukrajinskih novinara. Ovi novinari su ili pritvoreni ili nestali u područjima pod ruskom kontrolom.

Andrij Jusov iz ukrajinske vojne obavještajne službe potvrdio je da je Rošćina bila predviđena za razmjenu zatvorenika, a prema najnovijim informacijama, ona je prebačena iz Taganroga, ruskog grada u blizini granice s Ukrajinom, u moskovski pritvorski centar Lefortovo u pripremi za njeno oslobađanje.

Ukrajinske vlasti sada pokušavaju da shvate šta se dogodilo tokom ovog transfera.

Slučaj Rošćine naglašava opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju u ratnim zonama. Prema Reporterima bez granica (RSF), više od 100 ukrajinskih i stranih novinara direktno je pogođeno ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022.

Nekoliko ukrajinskih novinara i dalje je pritvoreno ili nestalo na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, a smrt Rošćine naglašava stalne rizike s kojima se suočavaju pripadnici štampe u zonama sukoba.