Tri osobe ubijene u ruskom raketnom udaru na igralište u Mikolajevu, izjavio Zelenski

Posledice ruskog raketnog napada na Mikolajev 19. jula 2024.

Posledice ruskog raketnog napada na Mikolajev 19. jula 2024.

Najmanje tri osobe, od kojih je jedno dete, ubijeno je u ruskom raketnom napadu na grad Mikolajev na jugu Ukrajine u kojem je pogođeno igralište, izjavio je u petak predsednik Volodimir Zelenski.

U napadu je ranjeno i pet ljudi, rekao je Zelenski na Telegramu, pozivajući svet da pomogne da se zaustavi ruski "teror".

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Sjenkevič potvrdio je na Telegramu da su tri osobe, među kojima i dete, poginule u napadu.

Zelenski je objavio fotografije na kojima se vidi da su najmanje dva tela – jedno koje leži ispod ruševina pored ulaza u zgradu, a drugo među drvećem blizu stambenih zgrada.

Na fotografijama se takođe vidi kako je jedna osoba odneta na nosilima i razneseni prozori na stambenim zgradama.

"Ovo uništavanje života mora prestati", rekao je Zelenski. "Potrebna su nova rešenja za podršku našoj odbrani. Rusija mora da oseti moć sveta".

Pročitajte i ovo: Kako agresija na Ukrajinu može da oživi trgovinske rute Evroazije

Ukrajinski lider je više puta pozivao zapadne pristalice Kijeva da isporuče više sistema protivvazdušne odbrane kako bi pomogli zemlji da se zaštiti od ruskih vazdušnih napada.

Lučki grad Mikolajev i okolni region redovno su pod ruskim napadima. Regionalni guverner Vitalij Kim rekao je u Telegramu da je u petak još jedna raketa pala na drugo mesto u regionu.

Moskva poriče da je cilja civile ili civilnu infrastrukturu uprkos dokazima i svedočenjima o suprotnom i dokumentovanim smrtnim slučajevima više od 10.000 ljudi u njenim napadima od početka invazije u u februaru 2022.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U ruskom artiljerijskom napadu u petak s druge strane reke Dnjepar ubijena je starija ženu u naselju Bilozerka u ukrajinskoj oblasti Herson, rekao je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu.

U ruskom udaru na grad Čuhujev na severoistoku Harkivske oblasti ranjeno je najmanje sedam osoba, izvestio je regionalni šef Oleh Sinjehubov, dok je u oblasti Sumi blizu granice s Rusijom najmanje jedan civil ranjen u ruskom artiljerijskom napadu, rekli su regionalni zvaničnici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova protivvazdušna odbrana oborila 19 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad zapadnih oblasti Kurska i Belgorodaoblasti, kao i nad okupiranim Krimom.

Uz izveštaj AFP-a