Zelenski kaže da bi vojnici Severne Koreje za vikend mogli biti u borbenim zonama

Fotografija koju je objavila Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje 18. oktobra 2024. prikazuje satelitski snimak ruskog vojnog objekta Habarovsk. Ta agencije je navela da su severnokorejski vojnici bili na na poligonu 16. oktobra 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u petak da Rusija planira da pošalje severnokorejske trupe u borbu već tokom vikenda i pozvao svetske lidere da izvrše "opipljiv pritisak" na Pjongjang.

Južna Koreja je dotle pozvala Rusiju da prekine svoju "nezakonitu saradnju" s Pjongjangom i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" nakon što je Moskva krenula u ratifikaciju sporazum o odbrani sa Severnom Korejom.

Severna Koreja je u petak saopštila da će eventualno slanje trupa u Rusiju biti u skladu s međunarodnim pravom, izvestili su državni mediji, ali nisu potvrdili navode Ukrajine i Zapada da je već poslala vojnike.

Nakon što su Seul i Vašington dugo tvrdili da nuklearno naoružana Severna Koreja šalje velike pošiljke oružja Rusiji, Ukrajina, Južna Koreja i nekoliko zapadnih vlada sada navode da su severnokorejske trupe obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele veliki upad u avgustu.

Pročitajte i ovo: Ukrajina navodi da su trupe Severne Koreje u Kurskoj oblasti

Kremlj je isprva odbacio izveštaje o raspoređivanju trupa Severne Koreje kao "lažne vesti". Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je stvar Moskve kako će primeniti sporazum o partnerstvu s Pjongjangom.

Ukrajinski tužioci saopštili su da su pokrenuli istragu o podršci Severne Koreje Rusiji u ratu kao mogućem zločinu agresije.

Zelenski je, posle sastanka sa zvaničnicima odbrane u petak, rekao da bi severnokorejske trupe mogle biti poslate u borbu protiv ukrajinskih trupa ovog vikenda.

"Prema izveštajima obaveštajnih službi, Rusija će 27. i 28. oktobra upotrebiti prvu severnokorejsku vojsku u borbenim zonama", naveo je on u izjavi na društvenim mrežama.

"Stvarna umešanost Severne Koreje u neprijateljstva ne bi trebalo da bude dočekana žurenjem i zbunjenim komentarima, već opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN i da kazne eskalaciju", dodao je on.

Visoki zvaničnik u kabinetu ukrajinskog predsednika rekao je da bi severnokorejske trupe mogle da budu raspoređene u borbi ili u ruskoj Kurskoj oblasti ili na istoku Ukrajine.

'Ugrožavanje globalne bezbednosti'

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje "izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog ruske ratifikacije sporazuma Rusije i Severne Koreje u jeku raspoređivanja severnokorejskih trupa u Rusiji".

Dodaje da južnokorejska vlada "snažno poziva na hitno povlačenje severnokorejskih trupa i prekid nelegalne saradnje".

Seul je rekao da će sarađivati sa saveznicima na "preduzimanju odgovarajućih mera" u vezi sa tim potezom.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol rekao je da je raspoređivanje severnokorejskih vojnika "provokacija koja ugrožava globalnu bezbednost izvan Korejskog poluostrva i Evrope".

Jun je takođe rekao da će Južna Koreja – koja je veliki izvoznik oružja – "preispitati" svoj stav o obezbeđivanju oružja Ukrajini u ratu sa Rusijom, čemu se ta zemlja dugo opirala.

Seul je već prodao milijarde dolara tenkova, haubica, jurišnih aviona i raketnih bacača Poljskoj, ključnom savezniku Kijeva.

Pročitajte i ovo:

Rusija odobrila sporazum sa Sjevernom Korejom o vojnoj pomoćiSjeverna Koreja poslala u Rusiju 3.000 vojnika za rat u Ukrajini, kaže Seul

Južna Koreja je u junu pristala da prenese znanje potrebno za izgradnju tenkova K2 u Poljsku, što bi, prema rečima stručnjaka, moglo biti ključni korak ka proizvodnji u Ukrajini.

Južnokorejska kompanija Hanvha Aerospace potpisala je sa Poljskom ugovor vredan 1,64 milijarde dolara za snabdevanje jedinicama raketne artiljerije.

Jedan od predstavnika Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama rekao je na Prvom komitetu Generalne skupštine UN za razoružanje i međunarodnu bezbednost da ta zemlja ne šalje ni oružje ni vojnike u pomoć Moskvi.

Tvrdnje Južne Koreje i drugih "nisu ništa više od neosnovanih glasina koje imaju za cilj da naruše imidž DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje)", rekao je Rim Mu Song.

"To je još jedna klevetnička kampanja koju je osmislila Ukrajina" da dobije "više oružja i finansijske podrške od SAD i zapadnih zemalja", rekao je severnokorejski diplomata.

Predstavnik Južne Koreje je ukazao na video snimke severnokorejskih vojnika u ruskim uniformama koji govore korejski jezik koji kruže internetom, ali je Rim ponovio negiranje navoda o raspoređivanju trupa Severne Koreje.

Severna Koreja je u petak saopštila da će eventualno slanje trupa u Rusiju biti u skladu s međunarodnim pravom, izvestili su državni mediji, ali nisu potvrdili navode Ukrajine i Zapada da je već poslala vojnike.

Severnokorejska Centralna novinska agencija prenela je izjavu zamenika ministra spoljnih poslova Kima Džonga Gjua koji je rekao da bi eventualno angažovanje trupa te zemlje u Rusiji bilo u skladu s međunarodnim pravom, mada nije potvrdio da su vojnici poslati.

"Ako postoji nešto o čemu pričaju svetski mediji, mislim da će to biti akt u skladu s propisima međunarodnog prava", rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova zadužen za odnose s Rusijom, prema

Ukrajinska istraga

Ukrajinska Kancelariji generalnog tužioca navela je za Rojters da bi zbog naoružavanja i snabdevanja kopnenih snaga angažovanih u borbama protiv Ukrajine, severnokorejski zvaničnici mogli da se suoče s optužbama.

"Dokumentujemo i prikupljamo dokaze o svim mogućim aspektima takve umešanosti kao deo osnovnog postupka za zločin agresije", navodi se u saopštenju kancelarije.

Ukrajinska obaveštajna agencija je saopštila da se ukupno oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već nalazi u Rusiji, kao i da se obuka izvodi u pet vojnih baza.

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta u četvrtak su jednoglasno glasali za ratifikaciju sporazuma o odbrani sa Severnom Korejom koji predviđa "međusobnu pomoć" ako se bilo koja strana suoči sa agresijom. Sporazum treba da odobri i gornji dom, Savet Federacije.

U petak je holandsko Ministarstvo odbrane saopštilo da su njegovi obaveštajni podaci potvrdili da se očekuje da će najmanje 1.500 severnokorejskih vojnika ubrzo biti raspoređeno da pomognu u borbenim operacijama Rusije protiv Ukrajine.

Nemačka je takođe u petak upozorila da bi raspoređivanje severnokorejskih vojnika u ruskim snagama u Ukrajini bila "očigledna eskalacija".

"Pozivamo severnokorejsku stranu da ne doprinosi tome i da se uzdrži od bilo čega u tom smeru", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke na brifingu za novinare u Berlinu.

Izvori: Reutera, AFP