Ukrajina objavila 'važnu pobjedu' dok Rusija tvrdi da je sve trupe povukla iz Hersona

Ukrajinske trupe pucaju iz samohodnih topova na položaje ruske vojske u oblasti Herson.

Kijev je 11. novembra pozdravio najavljeno povlačenje ruskih trupa iz južnog ukrajinskog grada Hersona kao još jedan ključni uspjeh na ratištu u ukrajinskoj operaciji oslobađanja okupiranih teritorija od strane Moskve nakon invazije koja je počela u februaru.

"Ukrajina upravo sada ostvaruje još jednu važnu pobjedu i dokazuje da će Ukrajina pobijediti ma šta Rusija rekla ili učinila", rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u tweetu koji je uključivao video koji navodno prikazuje kako stanovnici Hersona uklanjaju jumbo plakat s natpisom "Rusija je ovdje zauvijek".

Rusija je navela da su se njene trupe potpuno povukle iz strateški važnog grada Hersona 11. novembra.

Ovo je rečeno dva dana nakon što je Moskva objavila iznenadno povlačenje dok je ruski raketni napad tokom noći ubio šest civila u Mikolajivu, rekli su lokalni zvaničnici.

Ukrajinska vojska je na društvenim mrežama 11. novembra objavila snimku za koju tvrdi da prikazuje ruske vojnike kako pješke bježe iz grada Hersona preko pontonskog mosta koji se nalazi ispod mosta Antonivskij, koji je potpuno urušen i preko njega više ne mogu prelaziti vozila.

Ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje u pravcu grada Hersona, saopštio je Generalštab Oružanih snaga 11. novembra, dok su Rusi napuštali južni region nakon naređenja Moskve da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar.

Rusija je saopštila da je počela povlačenje trupa 10. novembra iz tog strateškog grada. Generalštab je rekao da se povlačenje odvija polako kako bi se omogućilo ruskim snagama da pojačaju položaje na drugoj obali rijeke Dnjepar.

Pročitajte i ovo: Ukrajina tvrdi da je ostvarila napredak oko Hersona

Herson kontroliše i jedini kopneni put do ukrajinskog poluostrva Krim koji je okupirala Rusija i ušće Dnjepra, koje dijeli Ukrajinu.

Generalštab je rekao da ruske snage koje se povlače pljačkaju kuće i uništavaju kritičnu infrastrukturu, dok nasilno iseljavaju stanovnike iz naselja koja su još pod njihovom kontrolom.

"Ruski osvajači nastavljaju da pljačkaju naselja iz kojih se povlače. Neprijatelj takođe pokušava da što više ošteti dalekovode i druge elemente transportne i kritične infrastrukture u oblasti Herson", saopštila je vojska, dodajući da Ruske mine i dalje ranjavaju civile.

"U selu Zelenivka neprijatelj je zabranio stanovnicima da se kreću i jača sistem odbrambenih linija. U Tjahinki i Kozackom okupatori su minirali puteve i elemente infrastrukture, ima slučajeva detonacija koje povrjeđuju civilno stanovništvo", izvijestila je vojska.

Pročitajte i ovo: Zelenski kaže da je 41 naselje oslobođeno na jugu Ukrajine

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile 41 naselje na jugu zemlje, ali je ukazao na "brutalnu borbu" i "živote date za slobodu Ukrajinaca."

Žestoke borbe se nastavljaju u Bahmutu i Soledaru u istočnoj oblasti Donjecka, kao i u susjednom Lugansku, saopštila je vojska, dodajući da je teško rusko granatiranje pogodilo oko 20 naselja u regijama Harkiv, Lugansk, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Zaporožja i Nikolajev.

U svom noćnom obraćanju kasno 10. novembra, Zelenski je rekao: "Danas imamo dobre vijesti s juga. Broj ukrajinskih zastava koje se vraćaju na svoje pravo mjesto u okviru tekuće odbrambene operacije već je na desetine", rekao je on i dodao da je oslobođeno 41 naselje.

Ali, rekao je, čak i dok se Ukrajinci raduju, moraju zapamtiti da "svaki korak naših odbrambenih snaga predstavlja... živote date za slobodu Ukrajinaca. Sve što se sada dešava postignuto je mjesecima brutalne borbe. To je postignuto hrabrošću, bolom i gubicima."

Zelenski nije precizirao broj ukrajinskih vojnika koji su poginuli u nastojanju da povrate naselja, gdje je rekao da su počele mjere stabilizacije.

Rekao je da su ruske trupe iza sebe ostavile hiljade mina i municije dok su se povlačile iz Hersona.

Pročitajte i ovo: U Donjecku se vode žestoke borbe, SAD procjenjuju 200.000 vojnih žrtava u ratu na obje strane

Predsjednički savjetnik Mihail Podoljak rekao je da su mine pretvorile Herson u "grad smrti" i predvidio da će ga granatirati iz okupiranih područja preko rijeke Dnjepar.

Vitalij Kim, načelnik regionalne vojne administracije u regiji Mikolajev, rekao je da su ukrajinski vojnici već ušli u vanjska predgrađa Hersona. Odbio je dati dodatne detalje kako bi izbjegao otkrivanje vojnih planova.

Kim je rekao da su ruske snage ispalile rakete na grad Mikolajev, pogodile stambeni blok i ubile dvije osobe, a dvije ranile.

"Životinje su našim oružanim snagama odgovorile raketnim napadom na petospratnicu. Dvoje mrtvih, dvoje ranjeno", rekao je on.

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sienkovič rekao je da je udar izazvao uništenje zgrade od petog do prvog sprata.

Spasioci nastavljaju operaciju potrage i spašavanja, rekao je Sienkovič.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da će Rusiji trebati najmanje nedelju dana da se povuče iz grada Hersona. On je u intervjuu za Reuters rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u oblasti Herson i da još uvijek ima snage u gradu, oko grada i na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

"Nije tako lako povući ove trupe iz Hersona za jedan ili dva dana. Kao minimum, (trebaće) nedelju dana," rekao je on.

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je ranije da Kijev još ne može da potvrdi da li se Rusija zaista povlači iz južne oblasti Herson, ali je rekao da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje.

"Nastavljamo da sprovodimo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom", napisao je on u objavi na Telegramu.

Pročitajte i ovo: Zašto je ukrajinska regija Herson strateški važna?

Ukrajinski zvaničnici rekli su da moskovske snage nemaju izbora osim da pobjegnu iz Hersona, ali su i dalje oprezne, bojeći se zasjede.

Povratak grada mogao bi Ukrajini pružiti lansirnu rampu za zalihe i trupe kako bi pokušali povratiti drugu izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući Krim, koji je Moskva zauzela 2014.

Uz izvještavanje AP-a, Reutersa i dpa