Dostupni linkovi

Zašto je ukrajinska regija Herson strateški važna?


Ukrajinski vojnici ispaljuju vatru na ruske položaje u regiji Herson, Ukrajina, 9. novembar 2022.
Ukrajinski vojnici ispaljuju vatru na ruske položaje u regiji Herson, Ukrajina, 9. novembar 2022.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojoj vojsci 9. novembra da se povuče sa zapadne obale rijeke Dnjepar jer se suočava s ukrajinskim napadima u blizini južnog grada Hersona - što može predstavljati potencijalnu prekretnicu u ovom ratu, piše Reuters.

Moskva je okupirala taj grad u februaru na početku invazije na Ukrajinu i gubitak kontrole nad regijom predstavljao bi veliki neuspjeh za predsjednika Vladimira Putina.

Zašto je regija strateški važna za tok ruskog rata u Ukrajini?

Vrata Krima

Regija Herson graniči s Krimom, a Moskvi omogućava pristup kopnenom mostu koji vodi do ovog poluotoka na Crnom moru kojeg je Kremlj od Kijeva prisvojio 2014. godine.

Povratom dijelova regije Herson, Ukrajina bi lišila Moskvu tog kopnenog koridora. To bi i približilo ukrajinsko topništvo dugog dometa Krimu, kojeg Moskva smatra vitalno važnim za njezine interese.

Poluotok, čiju aneksiju Putin vidi kao ključno postignuće svoje vlasti koja se proteže na više od dva desetljeća, dom je ogromne ruske vojne sile i Crnomorske flote, koju Moskva koristi za projiciranje moći na prostore Sredozemlja i Bliskog istoka.

Zalihe svježe vode

Opskrba Krima svježom vodom također bi bila ugrožena ako Ukrajina ponovno preuzme regiju Herson.

Nakon što je Moskva zauzela Krim, Kijev je blokirao opskrbu vodom putem kanala iz rijeke Dnjepar.

Kada je Rusija zauzela dijelove regije Herson i susjedne regije Zaporižja na istoku, odmah je krenula u deblokadu kanala.

Rusiji je ta voda potrebna za lokalno stanovništvo, navodnjavanje zemljišta na poluotoku i za brojne vojne objekte.

Logistički putovi

Regija Herson uključuje ušće široke rijeke Dnjepar koja presijeca Ukrajinu, a glavni grad te regije, istoimenog naziva, nalazi se na zapadnoj obali, s druge strane rijeke.

To je jedino mjesto na kojem je Rusija prisutna na zapadnoj obali rijeke, a baš tamo je u posljednjim mjesecima pojačala vojno prisustvo.

Ukrajinske snage rušile su mostove preko te rijeke kako bi otežale Moskvi s vlastitom opskrbom vojne opreme i drugih potrepština.

Kad bi Rusija izgubila svoje jedino uporište na zapadnoj strani rijeke, Ukrajina bi bila sposobnija napasti druge ruske linije opskrbe i osporiti Moskvu na drugim okupiranim dijelovima ukrajinskog juga, kao što je regija Zaporižja u kojoj su ruske trupe zauzele veliko nuklearno postrojenje, ocjena je vojnih analitičara.

"Desna (zapadna) obala važna je za obje strane – za (Rusiju) kako bi osigurala postojanost odbrane iz smjera Zaporižja, a za (Ukrajinu) kako bi oslobodila ovo područje i presjekla tri važne arterije: kopneni koridor do Krima, vodu do Krima i vratiti kontrolu nad (nuklearkom)", riječi su vojnog analitičara, Oleha Ždanova.

Simboličko značenje

Grad Herson do danas je jedina regionalna prijestolnica koju su ruske snage zauzele od invazije 24. februara.

Stoga bi gubitak predstavljao veliki simbolični udarac Kremlju i ukazivao bi na to da Rusija - za sada - nije uspjela napredovati prema gradovima Mikolajivu i Odesi, čije je zauzimanje Moskva zahtijevala, rekao je vojni analitičar, Oleksander Musijenko.

Prizor iz sela Arhanhelske, regija Herson, 8. novembar 2022.
Prizor iz sela Arhanhelske, regija Herson, 8. novembar 2022.

"Jasno je da će gubitak Hersona i hersonskog mostobrana imati posljedice za imidž Rusije i na njega će se u Rusiji gledati negativno", rekao je.

Kontrola Crnog mora

Regija Herson, koja je prije rata imala više od milion stanovnika, leži na Crnom moru.

Ponovno zauzimanje te regije pomoglo bi Kijevu da vrati kontrolu nad dijelom obale duž mora koja je ključna za izvoz hrane na strana tržišta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG