Šest osoba poginulo u ruskom bombardovanju Ukrajine

Stanovnik u kući oštećenoj granatiranjem u Donjecku, 15. oktobra 2023.

Šest osoba je poginulo u ruskom bombardovanju hersonske, donjecke i harkivske oblasti u Ukrajini u poslednja 24 sata, saopćili su ukrajinski zvaničnici 15. oktobra.

U Hersonu je poginulo dvoje ljudi, dok je troje ranjeno, nakon što je tu oblast tokom vikenda pogodilo više od 100 granata, saopćio je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Dvije navođene bombe pogodile su ključnu infrastrukturu u Hersonu, što je izazvalo djelimičan nestanak struje i prekid vodosnabdijevanja u toj oblasti, naveo je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko.

Lokalni zvaničnici su saopćili da su još dvije osobe poginule u oblasti Donjecka, kao i da je stariji bračni par poginuo u zračnom napadu koji je uništio njihovu kuću u oblasti Harkiv.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je 15. oktobra da su ukrajinske snage lansirale 27 dronova u noćnom napadu na zapadnu Rusiju.

Pročitajte i ovo: Rusko granatiranje civilnih područja u Hersonu, više od 20 ranjenih

"Ruska vojska poboljšava svoje položaje na frontu u Ukrajini, uključujući i oko istočnog grada Avdijivke, koji je na meti višednevnih opsežnih napada", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin i ponovio da je ukrajinska kontraofanziva "potpuno propala".

Ukrajina je 13. oktobra optužila ruske snage da koriste fosfor tokom napada na Avdijevku.

"Avdijevka. Naša zemlja, ukrajinski grad. Rusi su bacili mnogo ljudstva u ovom pravcu. Oni koriste fosfor, zajedno sa svojim topovskim mesom (trupama)", rekao je Andriy Yermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, na Telegramu.

Napad na Avdijevku, koji se smatra najvećim ruskim napadom na istoku od početka ukrajinske kontraofanzive prije nekoliko mjeseci, navodno je uključio oko 2.000 vojnika, brojna oklopna vozila i zračnu podršku.

Dok i Rusija i Ukrajina poriču da su ciljaju civile, Ujedinjene nacije su ove sedmice objavile da je ubijeno 9.806 civila, dok ih je 17.962 ozlijeđeno, kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu koja je započela u februaru 2022. godine.