Dostupni linkovi

Rusko granatiranje civilnih područja u Hersonu, više od 20 ranjenih


Dim se diže iznad grada Avdijevka, u kojem su se posljednjih dana vodile teške borbe
Dim se diže iznad grada Avdijevka, u kojem su se posljednjih dana vodile teške borbe

Ruske snage ponovo su granatirale civilna područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši više od 20, izvijestili su regionalni zvaničnici 14. oktobra.

Borbe su nastavljene istim jakim intenzitetom oko gradova Bakhmut i Avdijevka u Donjecku, gdje Moskva vrši pritisak posljednjih dana.

Grad Berislav, u južnom regionu Hersona, ponovo je granatirala ruska vojska rano 14. oktobra, izvijestio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin i dodao da je jedna žena ubijena.

"Oko 6 sati ujutro ruska vojska je napala grad. Pogodili su privatnu kuću. Pod ruševinama je pronađena 60-godišnja žena", napisao je Prokudin na Telegramu i dodao da je žena kasnije preminula.

U ruskom granatiranju civilnih naselja ranjena su 22 civila u protekla 24 sata u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, izvijestio je 14. oktobra vršilac dužnosti regionalnog guvernera Ihor Moroz.

"Rusi su ranili 22 stanovnika Donjecke oblasti: 21 u Pokrovsku i jednog u Avdijevki", rekao je Moroz na Telegramu.

Odvojeno, ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage vodile 100 bitaka iz blizine protiv ruskih trupa u istočnom regionu Harkiva, Donjecka i u oblasti Melitopolja u južnom regionu Zaporožja.

"Situacija na frontovima Kupyansk (u Harkivu) i Lyman (u Donjecku) značajno se pogoršala posljednjih dana," izjavio je general Oleksandr Syrskiy, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu 14. oktobra. "Teške borbe su u toku," rekao je Syrskiy.

Borbe su bile posebno intenzivne proteklih dana u Avdijevki, sjeverno od grada Donjecka, gdje ruske trupe započinju ofanzivu u pokušaju da se probiju.

Vitaliy Barabash, načelnik vojne uprave Avdijevka, rekao je da su borbe oko grada "veoma žestoke, veoma žestoke", dodajući da Rusi pokušavaju da opkole Avdijevku uz pomoć novoraspoređenih trupa.

Ukrajina je 13. oktobra optužila ruske snage da koriste fosfor tokom njihovog trenutnog napada na Avdijevku.

"Avdijevka. Naša zemlja, ukrajinski grad. Rusi su bacili mnogo ljudstva u ovom pravcu. Oni koriste fosfor, zajedno sa svojim topovskim mesom (trupama)", rekao je Andriy Yermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, na Telegramu.

Nije odmah jasno da li je Yermak mislio na municiju od bijelog fosfora, koja nije zabranjena međunarodnim pravom, ali je njihova upotreba strogo regulirana jer hemikalija može izazvati duboke opekotine, a liječenje rana uzrokovanih njome je vrlo teško u ratnim uslovima.

Napad na Avdijevku, koji se smatra najvećim ruskim napadom na istoku od početka ukrajinske kontraofanzive prije nekoliko mjeseci, navodno je uključio oko 2.000 vojnika, brojna oklopna vozila i zračnu podršku.

U poruci na Telegramu, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je branioce Avdijevke.

"Zahvalan sam svakom vojniku, svakoj jedinici na njihovoj otpornosti", napisao je Zelenski.

Ukrajinska mornarica je u međuvremenu saopštila da je 13. oktobra udarila u ruski patrolni brod i tegljač u okupiranoj crnomorskoj luci Sevastopolj.

"Jučer (13. oktobar) je bio "petak trinaesti" za Crnomosku flotu Ruske Federacije... Patrolni brod Pavel Deržavin je dva puta pogođen. Tek drugi put je shvatio da je vrijeme da izađe iz našeg Sevastopolja. Takođe potvrđujemo štetu (nastalu) na tegljaču Bur. Odvučen je i ima relevantnu štetu", rekao je portparol mornarice Dmitro Pletenčuk za ukrajinsku televiziju.

Rusija nije komentarisala tvrdnju, koja nije nezavisno potvrđena.

Prema izvještajima Reutersa i AP

XS
SM
MD
LG