Demonstracije protiv rasizma širom Velike Britanije

Demonstranti nose transparente na kojima piše "Zaustavite krajnju desnicu" i "Izbeglice su dobrodošle" na protestu protiv rasizma ispred sedišta Reformističke stranke u Vestminsteru, London, 10. avgusta 2024.

Hiljade demonstranata se okupilo 10. avgusta u znak protesta zbog nedavnih nereda za koje se optužuje krajnja desnica nakon napada nožem u Sautportu u kojem je ubijeno troje dece, prenela je agencija AFP.

Građani su se okupili u Londonu, Glazgovu, Belfastu, Mančesteru i brojnim drugim gradovima pošto se nije došlo do nasilnih sukoba sa antiimigracionim agitatorima.

Tri dana ranije, skupovi koje je organizovala grupa "Stand Up to Racism" (Suprotstavi se rasizmu) zamenili su najavljene skupove krajnje desnice širom zemlje.

Neredi su izbili u više od deset gradova u Engleskoj, kao i u Belfastu, nakon uboda nožem 29. jula sa kojim je na društvenim mrežama lažno doveden u vezi imigrant muslimanske veroispovesti. Oni koji su učestvovali u neredima ciljali su džamije i hotele povezane sa imigracijom, pripadnike policije i vozila.

Pročitajte i ovo: Britanska policija u stanju pripravnosti u slučaju novih nasilnih nereda

Oko 5.000 demonstranata okupilo se u subotu u Belfastu protestujući protiv rasizma. Skup je prošao bez incidenata, prenosi AFP.

U Londonu, stotine ljudi okupilo se ispred kancelarije Reformističke stranke arhitekte Bregzita Najdžela Faraža (Nigel Farage) pre nego što su krenuli u protestnu šetnju do zgrade parlamenta, uz prisutne jake policijske snage.

Faraž i druge istaknute ličnosti krajnje desnice okrivljeni su za potpirivanje nereda kroz antiimigrantsku retoriku i teorije zavere.

Jedan od transparenata na protestu u Londonu na kome piše "NE Faražu, NE rasizmu, NE mržnji", 10. avgust 2024.

Nemire su podstakli desničarski aktivisti koji koriste društvene mreže za širenje dezinformacija o napadu nožem 29. jula u kojem su tri devojčice između šest i devet godina ubijene tokom plesnog događaja na temu Tejlor Svift (Taylor Swift) u Sautportu, severno od Liverpula.

Pročitajte i ovo: Britanski kralj pozdravio ljude koji su ustali protiv rasizma tokom nereda

Policija je privela 17-godišnjeg osumnjičenog. Glasine da je osumnjičeni tražilac azila ili muslimanski imigrant koje su se brzo širile društvenim mrežama, kasnije su demantovane.

Policija je saopštila je da je oko 741 osoba uhapšena u vezi sa nasiljem, uključujući 304 koji su optuženi za krivična dela. Sudovi širom zemlje već su počeli saslušanja slučajeva optuženih u vezi s nemirima, a neki su osuđeni na tri godine zatvora.