Dostupni linkovi

Britanski kralj pozdravio ljude koji su ustali protiv rasizma tokom nereda


Britanski kralj Čarls III, 29. januar 2024.
Britanski kralj Čarls III, 29. januar 2024.

Britanski kralj Čarls treći pozdravio je ljude koji su izašli na ulice britanskih gradova ranije ove nedelje da pomognu tokom višednevnih nemira izazvanih aktivnostima ekstremnih desničara i dezinformacijama o napadu nožem u kojem su ubijene tri devojčice.

Čarls je u petak u telefonskim razgovorima s premijerom Kirom Starmerom (Keir) i zvaničnicima za sprovođenje zakona izrazio "srdačnu zahvalnost" policiji i drugim hitnim službama za njihove napore da uspostave red i pomognu onima koji su pogođeni nasiljem, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

"Kralj je rekao kako je bio u velikoj meri ohrabren mnogim primerima duha zajednice koji su se suprotstavili agresiji i kriminalu nekolicine saosećanjem i otpornošću mnogih", navela je palata.

Britanska policija je i dalje u pripravnosti zbog nasilja pošto je zemlja bila potresena neredima više od nedelju dana dok su mase koje su uzvikivale antiimigrantske i islamofobične slogane napale džamije, pljačkale prodavnice i sukobile se sa policijom.

Vlada je nasilje opisala kao "krajnje desničarsko razbojništvo" i mobilisala je 6.000 specijalno obučenih policajaca da uguši nemire.

Nemire su podstakli desničarski aktivisti koji koriste društvene mreže za širenje dezinformacija o napadu nožem 29. jula u kojem su tri devojčice između šest i devet godina ubijene tokom plesnog događaja na temu Tejlor Svift (Taylor Swift) u Sautportu, severno od Liverpula.

Policija je privela 17-godišnjeg osumnjičenog. Glasine kasnije demantovane brzo su kružile društvenim mrežama da je osumnjičeni tražilac azila ili muslimanski imigrant.

Nemiri su se uglavnom smirili u sredu uveče, kada se nije došlo do talas demonstracija krajnje desnice pošto su hiljade mirnih demonstranata izašle širom Velike Britanije da pokažu svoju podršku imigrantima i tražiocima azila.

Policija se pripremila za sukobe na više od 100 lokacija nakon što su desničarske grupe proširile liste potencijalnih meta na društvenim mrežama. Dok su antirasističke grupe planirale kontraproteste kao odgovor, na većini mesta nije bilo ekstremnih desničara.

Policija je saopštila je da je oko 741 osoba uhapšena u vezi sa nasiljem, uključujući 304 koji su optuženi za krivična dela.

Sudovi širom zemlje već su počeli saslušanja slučajeva optuženih u vezi s nemirima, a neki su osuđeni na tri godine zatvora.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG