Hapšenja nakon ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru

Bašić je ubijen dok je išao na posao tokom ranih jutarnjih časova 21. marta

Veliki broj osoba je priveden u Prijedoru, Banjaluci i u široj regiji u okviru istrage o ubistvu Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Izjavio je to Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske (RS) novinarima u Prijedoru, u ponedjeljak 21. marta.

Bašić je, prema navodima iz policije, ubijen rano ujutru u ponedjeljak, pucnjem iz vatrenog oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Lokacija ubistva Radenka Bašića, naselje Pećani, Prijedor, BiH, 21. mart

"Pored policije iz RS, alarmirali smo sve bezbjednosne agencije u BiH i regiji. Uradićemo sve, prevrnućemo svaki kamen. Ovaj događaj sigurno neće ostati neriješen. Radi se o čestitom policajcu", rekao je Kostrešević.

Direktor policije RS je rekao da u ovom momentu ne može govoriti o motivima ubistva, odgovarajući na upit da li je ono u vezi sa istragama o trgovini narkoticima.

"Radenko je bio policajac 29 godina. Dobro je radio svoj posao i puno je radio. Ne bih sad da komentarišem gdje se može vezati istraga", naveo je Kostrešević.

Ubistvo Bašića je osudio i Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, istakavši da je to "napad na cijelu Policiju Republike Srpske".


"Izgubili smo velikog profesionalca i velikog čovjeka. Učinićemo sve u svojoj moći da izvršilac ovog krivičnog djela bude pronađen", poručio je ministar Lukač u izjavi koju je prenijela SRNA.

Lukač, koji boravi u službenoj posjeti Izraelu, naglasio je da su u istrazi angažovani svi raspolaživi resursi MUP-a od Specijalne antiterorističke jedinice i Jedinice Žandarmerije do redovnih snaga, a sve u cilju pronalaska izvršioca ovog brutalnog čina.

Lukač je pozvao i građane na saradnju, te da se, ako raspolažu bilo kakvim korisnim informacijama u vezi sa ovim slučajem, obrate najbližoj policijskoj stanici ili pozovu 122.

Zbog ubistva su blokirani svi izlazi iz Prijedora, a policija kontroliše vozila i na ulazu u susjedne gradove.

Prijedor je blokiran nakon ubistva načelnika krim policije. Na kontrolnim punktovima su i pripadnici policije naoružani dugim cijevima.

Na kontrolnim punktovima pristuni su i policajci naoružani dugim cijevima.

Policiju BiH čini trinaest policija - dvije entitetske, jedna u Brčko Distriktu i deset kantonalnih - te dvije specijalne policijske agencije na državnom nivou.

Ko je bio Radenko Bašić?

Radenko Bašić rođen je 1970. godine selu Garevci kod Prijedora. Tokom rata u BiH je bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Iza sebe je imao 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

Tokom službe obavljao je razne rukovodeće funkcije, a na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine. Naredne godine u oktobru imenovan je na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

U jednom od posljednjih medijskih istupa Bašić je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi (PU) Prijedor govorio o stopi kriminaliteta i borbi protiv opojnih droga.

"Tokom februara su oduzete određene količine narkotika, dokumentovano 13 slučajeva u vezi zloupotrebe opojnih droga. Nadležnim tužilaštvima podneseno je šest izvještaja protiv 8 lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga", rekao je tada Bašić, sublimirajući mjesečne rezultate rada.

PU Prijedor je tokom februara imala 92% rasvjetljenost krivičnih djela.

Ubistva policajaca i nerazjašnjeni slučajevi u RS

Posljednje ubistvo policajca na teritoriji entiteta Republike Srpske desilo se 2015. godine, u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, u istočnom dijelu BiH. Tada je ubijen 48-godišnji policajac Dragan Đurić.

Đurića je u terorističkom napadu ubio Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika, koji je tokom napada uzvikivao "alahu ekber" (alah je veliki), a likvidiran je prilikom razmjene vatre sa policijom. On je u napadu ranio dva policajca.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u posljednjih dvadeset godina u Banjaluci nije riješeno jedanaest ubistava. U javnosti su najpoznatija ubistva Davora Dragičevića, Milana Vukelića i Slaviše Krunića.

Pročitajte i ovo: Ubistva koja su promijenila Banjaluku

Osamnaestogodišnji mladić Davor Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Roditelji ovog mladića uvjereni su da policija i tužilaštvo u Republici Srpskoj kriju počinioce.

Milan Vukelić u javnosti poznat kao zvizdač zbog iznošenja navoda o kriminalu i korupciji u Banjaluci, ubijen je 6. novembra 2007. godine u eksploziji bombe. Imao je 47 godina.

Policija je nakon eksplozije pretpostavljala da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem tokom vožnje. Počinioci nikada nisu pronađeni, a istraga je još uvijek u toku.

U aprilu 2019. godine ubijen je banjalučki poduzetnik Slaviša Krunić, i dalje nije poznato šta je motiv i ko je naručilac tog ubistva.

Ubistvo policajaca u Sarajevu 2018. godine

Posljednje ubistvo policajaca na teritoriji drugog bh. entiteta, Federaciji BiH, desilo se 26. oktobra 2018. godine, kada su u sarajevskom naselju Alipašino polje stradali Adis Šehović i Davor Vujinović, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarajevo (jedan od 10 kantona u Federaciji BiH).

Pročitajte i ovo: Sarajevo: Oproštaj od ubijenih policajaca

Do pucnjave u Alipašinom polju je došlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila "Golf 6" hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

Tokom istrage zbog ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je saslušano i ispitano 300 osoba.

U februaru 2022. pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Marka Trifkovića, koji se sumnjiči za ubistvo sarajenskih policajajca.

Trifković je već ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela. On je uhapšen 10. januara 2020. na Palama po potjernici, nakon što je godinu proveo u bijegu.

U decembru 2021. policiji se predao drugi osumnjičeni u ovom slučaju Aleksandar Macan, koji se nalazio u bjekstvu, i za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica.

Pročitajte i ovo: Predao se Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca