Tužiteljstvo traži 25 godina zatvora za Putinovog kritičara Kara-Murzu

Vladimir Kara-Murza (desno) razgovara sa svojim advokatom Vadimom Prohorovim, tokom sudskog saslušanja u Moskvi 6. marta 2023.

Ruski tužitelj je u četvrtak, 6. aprila, zatražio 25 godina zatvora za kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu, koji se suočava s nekoliko optužbi, uključujući veleizdaju zbog kritičkih komentara o ofenzivi u Ukrajini.

"Da, potvrđujem... zatraženo je 25 godina zatvora", rekao je odvjetnik Vadim Prokhorov za AFP nakon zatvorene rasprave.

Kara-Murza je uhapšen u aprilu prošle godine pod optužbom da je širio ono što vlasti smatraju "lažnim vijestima" o ruskoj vojsci.

U avgustu 2022., Kara-Murza je optužen da je povezan s "nepoželjnom organizacijom" zbog učešća na konferenciji podrške političkim zatvorenicima.

U oktobru je optužen za izdaju zbog kritika Moskve na tri javna događaja u inostranstvu.

Pročitajte i ovo:

Počelo suđenje opozicionaru Kara-Murzi u MoskviRuski opozicioni aktivista Kara-Murza na suđenju zbog veleizdaje

Ruski državljanin po rođenju, Kara-Murza je dobio britansko državljanstvo nakon što se s majkom preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo kada je imao 15 godina. Aktivista i novinar obrazovan na Zapadu bio je blizak suradnik opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015., i Mihaila Hodorkovskog, bivšeg oligarha koji je postao Putinov kritičar.

Pročitajte i ovo: Zatvoreni ruski opozicionar Kara-Murza: 'Cijena ćutanja je neprihvatljiva'

Kara-Murza kaže da je dva puta bio trovan - 2015. i 2017. godine - zbog svojih političkih aktivnosti, ali je nastavio da provodi duge periode u Rusiji. U intervjuu za Agenciju Frans pres (AFP) u junu 2021, Kara-Murza je rekao da nema namjeru da trajno napusti Rusiju.

U oktobru 2022. godine, Kara-Murza je dobio nagradu za ljudska prava Vaclav Havel Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Rusija je dodala Kara-Murzu na svoju listu "stranih agenata", etiketu koja podseća na žig "neprijatelja naroda" koji je korišcten u sovjetsko vrijeme za izolaciju disidenata, podsjeća AFP.

Moskva je pojačala napore za suzbijanje neslaganja od kad je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Pročitajte i ovo: Putin potpisao još oštriji zakon o ‘stranim agentima’

Skoro svi najpoznatiji Putinovi politički protivnici su ili pobjegli iz zemlje ili su u zatvoru.

Putinov najglasniji domaći kritičar Aleksej Navaljni trenutno služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za pronevjeru koje se smatra političkim.

Još jedan istaknuti opozicijski političar Ilja Jašin osuđen je u decembru prošle godine na osam godina i šest mjeseci zatvora zbog svojih izjava o Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Informativne kampanje aktivista protiv ratne mašinerije Kremlja