Tužilac Bramerc u Hrvatskoj o unapređenju saradnje u procesuiranju ratnih zločina

Tužilac Serž Bramerc i ministar pravde Hrvatske Damir Habijan, Zagreb, 3.9.2024.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serž Bramerc u Zagrebu je od 1. do 3. septembra razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima o statusu predmeta ratnih zločina, odnosno procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj, saopšteno je u četvrtak iz MRMKS.

Uoči priprema za redovni dvogodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Bramerc je 4. i 5. septembra boravio u Srbiji, a Mehanizam je najavio da će posetiti i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

„Sa hrvatskim ministrom pravosuđa Damirom Habijanom Bramerc je razgovarao o statusu predmeta ratnih zločina u Hrvatskoj. Razgovarano je i o pravosudnoj saradnji u predmetima ratnih zločina i unapređenju saradnje u procesuiranju ratnih zločina, posebno između BiH i Hrvatske“, saopšteno je iz Mehanizma.

Navodi se da je ministar Habijan rekao da je Hrvatska posvećena postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina, uključujući i odgovarajući odgovor na kašnjenja u rešavanju zahteva za pomoć iz Bosne i Hercegovine.

„Značajan broj osoba osumnjičenih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini trenutno boravi u Hrvatskoj. Tužilac i ministar složili su se da bi se prioritetno trebale rešavati istrage slučajeva koji bi trebalo da budu prebačeni iz BIH u Hrvatsku na dalje procesuiranje“, objavio je Mehanizam.

Navodi se da je u razgovoru sa državnim tužiocem Hrvatske Ivanom Turudićem razgovarano o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj.

„Turudić je potvrdio da je državno tužilaštvo posvećeno procesuiranju svih počinilaca, bez obzira na nacionalnost, i da će biti procesuirani svi slučajevi preneseni iz BIH“, saopštio je Mehanizam.

Dodaje se da da je zaključeno da je hitno potrebno doneti više pravde u predmetima ratnih zločina i da žrtve sa pravom očekuju da počinioci budu kažnjeni.

Bramerc je potvrdio spremnost Mehanizma da pomogne hrvatskim tužiteljima, uključujući dostavljanje dokaza i pružanje stručne pomoći u vezi s konkretnim slučajevima ratnih zločina.

Međunarodni rezidualni mehanizma za krivične sudove je naslednik Haškog tribunala koji je sudio optuženima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Pročitajte i ovo: Stradali na Petrovačkoj cesti bez statusa civilnih žrtava, ukazuju Inicijative mladih u Srbiji, Hrvatskoj i BiH