Turisti, oprez: Sve češće prevare sa karticama u Crnoj Gori

Crna Gora kao turistička destinacija atraktivna je ne samo turistima nego i prevarantima koji kradu novac sa bankomata i bankovnih kartica. Poslednjih godina je ove vrste prevara sve više, a prevaranti koji koriste sofisticirane metode skidanja podataka sa kartica dolaze uglavnom iz Rumunije i Bugarske. Potencijalne žrtve su svi vlasnici platnih kartica bez obzira na sumu novca kojom raspolažu.

Sve više prevaranata vlada sofisticiranim tehnikama krađe sa bankovnih kartica, takozvanim „skimovanjem”, kojim skidaju podatke i novac sa kartice. Ovaj vid zloupotrebe u Crnoj Gori je u porastu, posebno tokom ljetnjih mjeseci, kažu u poslovnim bankama. I kancelarija bankarskog ombudsmana bilježi sve veći broj projava građana krađe novca sa kartica.

„Ta vrsta kriminala u Crnoj Gori je u porastu, ne samo u Crnoj Gori u vrijeme sezone, nego tokom dvanaest mjeseci, a naročito tokom turističke sezone”, kaže za RSE bankarski ombudsman Halil Kalač.

U NLB Montenegro banci imaju iskustva sa ovim vidom prevara i ističu da su najčešće prevare sa ukradenim karticama vlasnika iz inostranstva koji i trpe najveće štete.

„Kartice iz Amerike su u 90 odsto slučajeva one koje su zloupotrebljene na mreži bankomata i post terminala u Crnoj Gori... Najveće štete su za vlasnike kartica iz inostranstva. Mnogo manji obim zloupotreba je kartica izdatih od strane banaka u Crnoj Gori”, kaže direktor sektora za direktno bankarstvo i brigu o korisnicima NLB banke, Mile Grbin.

Praksa je u Crnoj Gori je u početku korišćenja platnih kartica bilježila ekstremne slučajeve neopreza, ispisivanjem pin koda na samoj kartici ili da prodavaci traže pin od kupaca. Takvi slučajevi su danas rijetkost, dok građani koje smo anketirali različito povjerenje imaju u ovaj vid plaćanja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani o plaćanju karticom


Krađu odmah prijaviti banci

Potencijalne žrtve krađe su svi vlasnici bankovnih kartica, bez obzira na visinu računa, jer prevaranti u trenutku skidanja podataka sa kartice ne znaju koliko je novca na računu. Krađe nijesu svjesni ni sami vlasnici kartica, kaže nam Mile Grbin iz NLB-a:

„Najveći dio tih klijenata, 99,99 odsto, je potpuno nesvjesno da su im ukradeni podaci sa kartice, da su kopirani na neki drugi uređaj i prodati negdje u svijetu. Tako da su svi potencijalne žrtve”.

Policija je nedavno u Kotoru i Budvi osujetila pokušaj postavljanja uređaja za krađu podataka sa bankomata dvije banke, a statistika bilježi da su kradljivci najčešće državljani Bugari i Rumunije koji su na proputovanju kroz Crnu Goru ka zapadnoj Evropi.

„Kada odlaze iz Rumunije i Bugarske, prolaze preko Makedonije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske. Idu gore prema Austriji i Mađarskoj, vrate se u Rumuniju i na taj način zatvore krug. Oni u prolazu nose određeni broj unaprijed kupljenih, skimovaih kartica i dižu pare sa njih.”

U očekivanju većeg broja prevaranata policija je u stalnom kontaktu sa poslovnim bankama, umreženim u Anti - Frod (Fraud) forume, kako bi što brže otkrile i spriječile zloupotrebe.

Bankari kažu da su opremljeni najsavremenijom tehnikom zaštite klijenata kojima savjetuju da ne zapisuju pin, već da ga pamte. Sumnjive transakcije treba odmah prijaviti, ističe za naš program PR Erste banke Dragana Crvenice i objašnjava ko je odgovoran za štetu nastalu krađom:

„Savjeti za klijente - ukoliko posumnjaju da se desio slučaj prevare sa njihovim karticama jeste da odmah, bez odlaganja, prijave banci koja je izdavalac platne kartice. Odgovornost za transakciju u većini slučaja snosi banka, izdavalac kartice, a ne banka vlasnik terminala ili bankomata”.