Procesi zbog korupcije vraćaju povjerenje u pravosuđe

Istraživanje Centra za monitoring pokazuje da su crnogorsko sudstvo i tužilaštvo, prema percepciji građana, pod političkim uticajem

Građani Crne Gore nemaju previše povjerenja u ukupni pravosudni sistem Crne Gore. Istraživanje Centra za monitoring pokazuje da su crnogorsko sudstvo i tužilaštvo, prema percepciji građana, pod političkim uticajem i da pate od korupcije i neefikasnosti. Premijer Duško Marković smatra opoziciju odgovornom za politizaciju institucija.

Na direktno pitanje da li imaju povjerenje u pravosudni sistem u Crnoj Gori, manje od polovine ispitanika istraživanja Centra za monitoring je odgovorilo pozitivno. U odnosu na skoro 48 posto ispitanika koji imaju povjerenje u pravosudni sistem, nepovjerenje je iskazalo skoro 38 posto anketiranih. Istraživanje je pokazalo da veće povjerenje u pravosuđe imaju stanovnici sjeverne regije, dok je manje povjerenje zabilježeno među stanovnicima centralnog i južnog dijela Crne Gore.

Kada je riječ o procjeni korupcije, oko 40 posto građana smatra da je korupcija prisutna u institucijama vezanim za tužilaštvo, policiju i sudove, saopštila je Milena Nikolić iz Centra za monitoring.

"Dakle, 41,4 posto navodi da je korupcija zastupljena u policiji, 41,3 posto ispitanika smatra da je korupcija zastupljena u sudstvu, 39,7 navodi da je korupcija zastupljena u tužilaštvu. Za najveći problem za rad sudova ispitanici navode uticaj politike, što ocjenjuje 41,2 posto ispitanika. 19,7 posto ispitanika navodi da je trajanje postupka glavni problem rada sudova, dok 16,5 posto izdvaja korupciju za najveći problem. Da sudski postupci traju nepotrebno dugo i da sudovi nisu dovoljno efikasni smatra 69 posto ispitanika", saopštila je Nikolić.

Skoro polovina građana smatra da je tužilaštvo podložno političkom uticaju

Kada je riječ o tužilaštvu, istraživanje je pokazalo da skoro polovina građana smatra da je ta institucija podložna političkom uticaju, te moćnih pojedinaca, a visoki procenat ispitanika smatra da tužilaštvu treba previše vremena da pokrene postupak.

"46,5 posto ispitanika ocjenjuje da tužilaštvo u Crnoj Gori ne odlučuje nezavisno o tome koga će krivično goniti; 33,3 posto ispitanika ima pozitivan stav o ovom pitanju. Među onima koji smatraju da neko utiče na odluke tužilaštva, 56 posto navodi da vlast ostvaruje glavni uticaj na odluke tužilaštva, 25,7 posto navodi uticajne pojedince. Za najveći problem u radu tužilaštva 44 posto ispitanika navodi uticaj politike, a 15 posto ispitanika navodi korupciju", rekla je Nikolić.

Posebno pitanje ispitanicima je postavljeno o kvalitetu radu tužilaštva i sudstva u slučaju "Državni udar". Pozitivnu ocjenu je dalo oko 20 posto ispitanika, rekla je Nikolić, naglašavajući da većina građana ipak ne može da se odluči da li je "Državni udar" kvalitetno obrađen.

Komentarišući rezultate istraživanja Centra za monitoring premijer Duško Marković je rekao da je za politizaciju institucija odgovorna opozicija.

"Ovo što radi opozicija, sve ovo vrijeme, i kada je u pitanju i sudstvo i tužilaštvo, je ne samo nedemokratski, ne samo da nije u skladu sa pravnim standardima, nego je ispod svakog građanskog, političkog i demokratskog nivoa. Zbog toga vjerujem da ako je to tako, da će oni koji žele da pretvore pravosuđe u svoj politički amfiteatar, a to sada radi dio crnogorske opozicije, biti stavljeni po strani", saopštio je premijer Marković.

Percepcija građana o stanju i kvalitetu rada crnogorskog pravosuđa varira i od trenutnih procesa koji se vode. Kako je saopštio direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović, visoko povjerenje su građani iskazivali u rad pravosuđa kada je u centru pažnje bilo gonjenje počinilaca krivičnog djela korupcije.

"Vidjeli smo da je najveći stepen povjerenja u pravosuđe bio u periodu kada su građani bili zadovoljni slučajevima procesuiranja korupcije. Konkretno govorim o slučaju protiv Svetozara Marovića i niza drugih osoba koje su vezane za Budvu. Ali se sa tim postupcima stalo. To su postupci gdje najveći dio javnosti ima simpatije u odnosu na rad tužilaštva. To se desilo nakon izbora čelnika tužilaštva uz podršku vlasti, ali i dijela opozicije. Sad vidimo da neki polarizujući slučajevi kao što je 'Državni udar' će uticati dijelom na pad povjerenja", rekao je Vujović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Svetozar Marović: Od državnog vrha do zatvorske ćelije

U odnosu na prethodno istraživanje, rezultati u posljednjem istraživanju su za nijansu bolji po pravosuđe. Vujović je ocjenio da je pozitivno što se sudski proces za "Državni udar" prenosi direktno jer se time pojačava povjerenje u pravosuđe. Kada je riječ o tužilaštvo Vujović poručuje da će ta institucija morati da napravi dodatne napore u borbi protiv korupcije.

"Do nastavka oporavka povjerenja građana u tužilaštvo će doći ako se nastavi sa hapšenjem onih ljudi koji su bili moćni u sistemu odlučivanja u Crnoj Gori, a očekuje se da će biti procesuirani u slučajevima korupcije. Građani vide politički uticaj kao nešto što je opredjeljujuće za rad tužilaštva. Pa će tužilaštvo morati da uloži značajan napor otvaranjem onih postupaka koji neće biti u sjenci 'Državnog udara', iako je to izuzetno značajan sudski postupak", kaže Vujović.

U gotovo svim izvještajima međunarodnih institucija, uključujući i Evropsku komisiju se naglašava potreba za reformama koje unapređuju nezavisnost, odgovornost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa. Takođe se traže rezultati u istragama, gonjenju i sudskim presudama u slučajevima korupcije na svim nivoima, uključujući korupciju na visokom nivou.

Istraživanje CEMI je takođe pokazalo da najveće povjerenje ispitanici pokazuju prema vojsci Crne Gore, zatim slijede policija, Ministarstvo pravde, Ombudsman.