Trump osvojio ključne predizbore u New Hampshireu

Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u New Hampshireu, u Nashui, SAD, 23. januara 2024.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država(SAD) Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu.

To je još jedna značajna pobjeda bivšeg predsjednika i stavlja ga na komandnu poziciju da postane predsjednički kandidat stranke na izborima u novembru.

Svoju suparnicu Nikki Haley pobijedio je u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Associated Press i televizijske mreže proglasili su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača. Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Kako javlja BBC, prebrojano je oko 70 posto glasova, a Trump vodi za oko 10 posto ispred Nikki Haley. Bivši predsjednik ima 54.4 posto glasova, a Haley je na 43.6 posto.

Haley je u svom govoru u New Hampshireu nakon proglašenja projekcija po kojima pobjeđuje Trump insistirala na tome da planira nastaviti - opisujući sebe kao "borca".

Pročitajte i ovo: Na predizborima u New Hampshireu sučeljavaju se Trump i Haley

Jasno je da je njezin posljednji govor u New Hampshireu osmišljen kako bi poslala poruku da ne odustaje, navodi BBC u analizi predizbora u New Hampshireu.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je sedmice u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati podršku njenom suprotstavljanju Trumpu, koji se tokom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi.

Umjereni republikanci i neovisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnili su se kao umjereni, u usporedbi s 9 posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošle sedmice, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom.

Haley je uz to imala podršku državnog republikanskog guvernera, Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju.

Iako je prije glasanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ove sedmice počeli spominjati Trumpa kao "vjerojatnog kandidata" i pozivati Haley da odustane.

Pročitajte i ovo: Tramp ubjedljivo pobijedio stranačke rivale u Ajovi

Na demokratskoj strani pobijedio je aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, navodi Associated Press, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrati su prošle godine odlučili revidirati svoj kalendar glasovanja, tvrdeći da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju demografiju nacije.

Ali predsjednikove pristaše pokrenule su snažnu kampanju upisivanja njegovog imena na glasačke listiće, a u preliminarnim rezultatima činilo se da su tako upisani listići činili veliku većinu glasova. Državni dužnosnici rekli su, međutim, da službeni rezultati demokratskog glasanja možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena potrebnog za zbrajanje upisanih glasova.

New Hampshire već desetljećima igra vrlo važnu ulogu u procesu predsjedničkih nominacija. S obzirom na to da je država mala, to kandidatima omogućuje omogućuje stil "maloprodajne politike", u kojoj se političari direktno obraćaju biračima, a koji je uglavnom nestao iz kampanja u drugim državama.