Dostupni linkovi

Tramp ubjedljivo pobijedio stranačke rivale u Ajovi


Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u Des Moinesu, Ajova, SAD, 15. januara 2024.
Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u Des Moinesu, Ajova, SAD, 15. januara 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je, prema projekcijama američke agencije AP, nadmašio svoje rivale i pobijedio na unustarstranačkim izborima republikanaca u američkoj državi Ajovi, dok je drugo mjesto osvojio guverner Floride Ron Desantis.

"Hvala Ajova, sve vas volim!!!", napisao je Tramp na društvenim mrežama.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača, a Tramp je dobio 50,6 odsto glasova, dok je Desantis osvojo 21,4 odsto glasova.

Iza njih se plasirala bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, pokazala je anketa koju sprovodi AP među biračima koji izlaze na kokuse(okupljanja).

Projekciju o pobjedi Trampa na kokusima u Ajovi iznijeli su i ostali američki mediji - CNN, Foks njuz, CBS, NBC njuz i ABC Njuz.

S obzirom na to da je Trampova pobjeda bila očekivana, prema istraživanjima javnog mnjenja, glavna borba se vodila za drugo mjesto između Desantisa i Hejli i to ko će biti glavna alternativa Trampu za republikansku predsjedničku nominaciju na nastupajućim izborima u novembru.

Kokusima u Ajovi zvanično je počela trka za predsjedničke izbore u SAD 2024. godine

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovještavaju u kojem će se smjeru predsjednički izbori odvijati. Ta je država važna kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.

Utrka republikanaca nakon Iowe seli se od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u novembru vrlo vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Bidenu.

XS
SM
MD
LG