Srbijanski film "Tilva Roš" osvojio "Srce Sarajeva"

Dobitnici nagrada na 16. Sarajevo Film Festivalu


(Dobitnici nagrada na SFF-u)

Zvjezdan Živković

16. Sarajevo Film Festival završen je u subotu navečer dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu.

Debitantski film „Tilva Roš“, tinejdžerska drama o troje mladih u rudarskom mjestu Bor, srbijanskog režisera Nikole Ležaića, proglašen je najboljim igranim filmom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te mu je, uz nagradu „Srce Sarajeva“, pripala i nagrada u iznosu od 25.000 eura.

„Uopšte nisam očekivao ovakvu nagradu, s obzirom da je srbijanski film dobio nagradu prošle godine pa smo se osećali malo rasterećeni. Bilo mi je drago da dođemo i učestvujemo na festivalu. Ovo je fenomenalan početak za naš film i podstrek da se ide dalje“,
kazao je Ležaić.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je 23-godišnjem naturščiku Marku Todoroviću. On u filmu „Tilva Roš“ tumači lik mladića iz Bora koji sa prijateljem provodi vrijeme raspusta na skejtbordu.

„Ovu nagradu želim posvetiti mom pokojnom ocu koji je poginuo pre šest godina. Zapravo, za mene je prava nagrada što smo došli ovde na festival i vozili skejt sa lokalnim momcima. Ne znam da li ću se baviti glumom. Možda ću sada i imati para da upišem fakultet“,
pojašnjava Todorović.

(Zatvaranje SFF-a, 31. jul 2010.)

Zatvaranje Sarajevo Film Festivala, 31. jul 2010.



Po prvi put i Rumunka Mirela Oprisor dobila je nagradu - Srce Sarajeva za najbolju glumicu za ulogu u filmu „Utorak nakon Božića“.

Za najbolji kratki film Takmičarskog programa žiri je ocijenilo ostvarenje iz Hrvatske - „Žuti mjesec“ režisera Zvonimira Jurića.

„Dobiti nagradu odličan je osjećaj, ali nagrada ne treba udarit' u glavu, već treba ići dalje“,
rekao je Jurić.

Nagrada Srce Sarajeva u kategoriji Takmičarskog programa za dokumentarni film pripala je filmu „Švelje“ režiserke Biljane Garvanileve. Primivši nagradu, dobitnica je istakla kako je ovo velika nagrada za nju jer govori o globalizaciji koja se dešava upravo pred 'našim vratima'.

Mađarskom filmu „Nježni sin - Projekat Frankenstein“ u režiji Kornela Munductoua, pripala je specijalna nagrada žirija - Nagrada Agnes B.

Nagrada za promovisanje ljudskih prava (Human Rights Award) pripala je filmu „Mila traži Senidu“ režisera Roberta Tomića Zubera, inače novinara Hrvatske radiotelevizije.

Publika Festivala proglasila je „Cirkus Columbia“ bh. oskarovca Danisa Tanovića najboljim filmskim ostvarenjem. Tokom 16. Sarajevo Film Festivala prikazan je 201 film iz 57 zemalja, a za praćenje festivala bilo je akreditovano više od 700 predstavnika medija.

(Video: Retrospektiva 16. Sarajevo Film Festivala)

Vaš browser nepodržava HTML5

Retrospektiva 16. Sarajevo Film Festivala



*****
Mogali bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Dokumentarci najposjećeniji program na Festivalu

Posebno dobra godina za bh. film
Purivatra: Sarajevo postalo relevantna tačka na filmskoj mapi