Tajvan mora zaštititi svoj suverenitet, kaže predsjednik Lai Ching-te

Predsjednik Tajvana Lai Ching-te u Taipeiju 13. januara 2024.

Tajvan mora zaštititi svoj suverenitet i poznavati vlastitu kulturu i istoriju, rekao je u nedjelju predsjednik Lai Ching-te, odbacujući, kako je rekao, prethodno pogrešno uvjerenje da bi ostrvo mogao poslužiti kao baza za "ponovno preuzimanje" Kine.

Lai, koji je preuzeo dužnost u maju, i njegova vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP), zalažu se za odvojeni identitet Tajvana od Kine, što je stajalište koje često ljuti Peking koji na ostrvo gleda kao na nepovredivi dio kineskog teritorija.

Govoreći na godišnjoj konvenciji svoje stranke, Lai je rekao da su oni koji su se borili za uvođenje demokracije u Tajvan bili jasni o razumijevanju mjesta ostrva u svijetu.

Oni nisu "oklijevali da proliju krv i daju svoje živote protiv pogrešne ideje da je 'Tajvan baza za povrat domovine', i kreirali su nacionalnu politiku koja Tajvan stavlja na prvo mjesto", rekao je Lai, koji je i predsjednik DPP-a.

Chiang Kai-shek i njegova poražena vlada Republike Kine pobjegli su na Tajvan 1949. godine nakon što su izgubili građanski rat sa komunistima Mao Zedonga.

Čang se nadao da bi mogao pregrupisati svoje snage na Tajvanu i napasti Kinu kako bi uništio Maovu stranku. Čang je umro 1975. godine, a da nije ostvario taj san.

Lai je rekao da Tajvan sada ima druge prioritete.

"Sada imamo odgovornost da ujedinimo narod, protivimo se aneksiji (Kine) i garantujemo nacionalni suverenitet", rekao je, govoreći na tajvanskom, a ne na službenom jeziku vlade, mandarinskom.

"Trebalo bi da damo sve od sebe da ljudi razumiju istoriju i kulturu Tajvana, i da stvorimo nacionalni identitet", rekao je.

Kina predsjednika Tajvana smatra "separatistom".

Pročitajte i ovo: Tajvan kaže da je Kina prijetnja regionalnoj stabilnosti

Lai odbacuje pretenzije Kine na Tajvan, rekavši da ostrvo mora samo odlučiti o svojoj budućnosti.

Kina svakodnevno šalje avione i ratne brodove oko Tajvana.