Predsednica Tajvana u tranzitu kroz SAD, uprkos upozorenjima Kine

Predsednica Tajvana Cai Ing-wen ispred hotela na Menhetnu u Njujorku, 29. mart 2023.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven stigla je u Njujork uprkos kritikama Kine, koja je upozorila Sjedinjene Američke Države (SAD) na ozbiljne posledice.

Cai prolazi kroz SAD na putu za Centralnu Ameriku, ali bi se na povratku mogla sastati sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem, javlja BBC.

Kina je osudila mogućnost bilo kakvog sastanka i najavila da bi mogao dovesti "ozbiljne konfrontacije".

SAD su na to odgovorile da Peking ne bi trebalo da preterano reaguje na putovanje predsednice Tajvana.

Pročitajte i ovo: Bivši predsjednik Tajvana u istorijskoj posjeti Kini


SAD se nadaju "normalnom tranzitu", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u sredu, napominjući da je ovo sedmi tranzit Cai kroz SAD tokom njenog mandata.

"Ovo je uobičajena pojava...Drugi predsednici Tajvana su prošli kroz Sjedinjene Države. Ništa neobično u tome", rekao je on na brifingu za novinare.

Ovo će biti 29. američki tranzit aktuelnog predsednika Tajvana od prvog 1994. godine.

Cai je u sredu doletela u Njujork, gde ju je dočekala gomila demonstranata i pristalica ispred njenog hotela.

Pristalice Tajvana ispred hotela u kojem je odsela predsednica te zemlje, 29. mart 2023.


Ona bi ove nedelje trebalo da odleti u Gvatemalu i Belize, u posetu da ojača saveze u Centralnoj Americi, pre nego što se vrati kroz Los Anđeles gde postoji mogućnost sastanka sa visoko pozicioniranim američkim zvaničnikom, objavili su američki mediji.

Kao odgovor na njen dolazak u SAD, kineski visoki izaslanik u Vašingtonu optužio je SAD da se zalažu za nezavisnost Tajvana.

"Bez obzira da li se radi o tajvanskim liderima koji dolaze u Sjedinjene Države, poseta Tajvanu mogla bi da dovede do još jedne ozbiljne, ozbiljne, ozbiljne konfrontacije u kinesko-američkim odnosima", rekla je Su Sueiuan, otpravnica poslova Kine.

Dopuštajući Cai da dođe u SAD, Vašington „ozbiljno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine“, rekla je Su.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine i Kancelarija za poslove Tajvana takođe su najoštrije osudili posetu, navodeći da se njome krši princip "Jedne Kine", prema kojem Kina insistira da je Tajvan neotuđivi deo njene teritorije koji će jednog dana ponovo biti ujedinjen.

"Čvrsto se protivimo ovome i definitivno ćemo preduzeti mere da odlučno uzvratimo", rekao je novinarima u sredu portparol Kancelarije za poslove Tajvana Žu Fenglijan.

Cai bi trebalo da se vrati u Tajpej 7. aprila.

Pročitajte i ovo: Rekordnim vojnim upadima, Kina šalje upozorenje Tajvanu i SAD


Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Kina na njega gleda kao na otcepljenu provinciju koja će se na kraju ponovo ujediniti sa kopnom.

Peking nije isključio moguću upotrebu sile za postizanje tog cilja.

Prošle godine, tenzije između Kine, Tajvana i SAD dostigle su maksimum - nakon što je McCarthijeva prethodnica, Nensi Pelosi, odletela u Tajpej da se sastane sa predsednicom Tajvana.

Peking je odgovorio na posetu gospođe Pelosi nedelju dana masovnih vojnih vežbi u vodama oko Tajvana.

Pročitajte i ovo: Honduras uspostavlja diplomatske veze s Kinom nakon prekida odnosa sa Tajvanom


Poseta Centralnoj Americi dolazi nakon što je Honduras, bivši saveznik, prošle nedelje promenio stranu i odlučio da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom. Ovo je ostavilo Tajvan sa priznanjem od samo 13 vlada širom sveta.