Protest prosvjetara u Mostaru uprkos zabrani štrajka

Vaš browser nepodržava HTML5

Protesti prosvjetnih radnika u Mostaru 2. 10. 2024.

Sindikati osnovnih i srednjih škola i na bosanskom i na hrvatskom jeziku sa sindikatom Sveučilišta obilježili su međunarodni Dan učitelja protestnom šetnjom ulicama u centru Mostara u srijedu, 2. oktobra.

Protestna šetnja organizirana je u znak nezadovoljstva što Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije udovoljila zahtjevima sindikata za povećanje plata.

Općinski sud u Mostaru je početkom septembra, nakon postupka kojeg je pokrenula Vlada HNK, najavljeni generalni štrajk prosvjetara proglasio nezakonitim. Umjesto štrajka, nastava je počela redovno, 9. septembra.

Protest prosvjetnih radnika u Mostaru, BiH, 2. 10. 2024.

"Od ove Vlade nažalost nije bilo gore. Obrazovanje im je na zadnjem mjestu. Od svih (deset) kantona, naše plaće su zadnje ili predzadnje. Plaće ministara i premijerke (Marije Buhač) su najjače, veće nego u federalnih", kazao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Milić kaže da su sa "starom" vladom dogovorili povećanje plata za 15 posto, "ali se ta priča promijenila s novom vladom koja kaže da su u dubiozama i da oni nemaju para ni za što".

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja u HNK ranije su saopćili da "Vlada HNK nema sluha za povećanje plata, uprkos višemjesečnim pregovorima i brojnim protestima i štrajkovima upozorenja".

"Posebno je velik problem neusklađivanje plata s rastućim životnim troškovima, tako da prosvjetni radnici ne mogu održavati životni standard koji odgovara njihovoj obrazovnoj kvalifikaciji i ulozi u društvu", saopćeno je ranije.

Protesti prosvjetnih radnika i zahtjevi za povećanjem plata traju od jeseni prošle godine. Sindikati obrazovanja u HNK su u više navrata tražili povećanje plata za 15 posto, te isplatu jednokratne novčane pomoći.

Pročitajte i ovo: Štrajk prosvjetara u Hercegovini, traže 15 posto veće plaće, vlada kaže da novca nema

Iz Vlade HNK je u više navrata saopćeno kako Vlada neće dozvoliti neodgovorno upravljanje kantonalnim budžetom, kao i da za traženo povećanje plata prosvjetnim radnicima nema mogućnosti u budžetu HNK.

Predsjednica Vlade HNK, Marija Buhač (HDZ BiH) ranije je izjavila da rast poreznih prihoda ne može pratiti povećanje plata koje traže sindikati. Ministar obrazovanja u ovom kantonu Adnan Velagić (SDA) kazao je ranije da je Vladi HNK stalo da budžet bude stabilan, te da nisu spremni ići u rizik.

Iz Vlade HNK je ranije saopćeno kako je sindikatima, između ostalog, ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći budžetskim korisnicima u iznosu od 1.000 maraka (oko 500 eura), te ponuđeno povećanje plata zaposlenim u obrazovanju u iznosu od pet posto.

Prema ranijim najavama, protestnoj šetnji prosvjetara kroz centar Mostara pridružili su se i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNK.

Pročitajte i ovo: Protest budžetskih korisnika u Hercegovini


Međunarodni dan učitelja obilježava se 5. oktobra.

Hercegovačko-neretvanski je jedan od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. U kantonalnoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo.

U drugom entitetu, Republici Srpskoj, obrazovanje i zdravstvo su u entitetskoj nadležnosti.