Dostupni linkovi

Štrajk prosvjetara u Hercegovini, traže 15 posto veće plaće, vlada kaže da novca nema


Protestna šetnja prosvjetnih radnika u Mostaru, 4.9.2024.

U Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, održana je protesna šetnja prosvjetnih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koji su u srijedu, 4. septembra, stupili u generalni štrajk.

Oni traže već nekoliko mjeseci povećanje plate za 15 posto.

Protesti prosvjetnih radnika pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, BiH, 4.9.2024.
Protesti prosvjetnih radnika pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, BiH, 4.9.2024.

"Mogućnosti su takve kakve jesu. Službeni odgovor sindikalnih predstavnika na naš prijedlog nismo dobili. Dobili smo odgovor na ulici. Ne smijemo podleći pritisku i ugroziti financijsku stabilnost ove županije", kazala je na konferenciji za medije Marija Buhač, predsjednica vlade HNK iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Marija Buhač: "Ne smijemo ugroziti financijsku stabilnost."
Marija Buhač: "Ne smijemo ugroziti financijsku stabilnost."

Buhač je dodala da "rast poreznih prihoda ne može pratiti povećanje plaća" koje traže sindikati.

Ministar obrazovanja u ovom kantonu Adnan Velagić, iz Stranke demokratske akcije, kazao je da je Vladi HNK stalo da budžet bude stabilan te da nisu spremni ići u rizik.

"Nadamo se da će sindikati odustati od štrajka", dodao je Velić.

Iz Vlade HNK je dan ranije, 3. septembra, saopćeno kako je sindikatima, između ostalog, ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći budžetskim korisnicima u iznosu od 1.000 maraka (oko 500 eura).

Ponuđeno im je povećanje plata zaposlenim u obrazovanju u iznosu od pet posto, te dodatnih pet posto mentorima i osam posto savjetnicima u školama.

Prosvjetarima je, navode iz Vlade, ponuđen obračun uvećanih plata od 1. oktobra tekuće, umjesto sa prvim danom 2025. godine, kako je isprva predloženo.

Predstavnici sindikata, koji okupljaju zaposlene u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu, taj prijedlog smatraju nedovoljnim.

"Jako skromna ponuda. Smatram da naši članovi neće prihvatiti ni ovu. Mi idemo sa sindikalnim aktivnostima, to znači stupamo u generalni štrajk i prosvjed", izjavio je Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovaj sindikat predstavlja uposlenike osnovnih škola koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu.

Prazna učionica u Elektrotehničkoj školi u Mostaru jer je Vlada odgodila početak nastave zbog vrućina, 4.9.2024.
Prazna učionica u Elektrotehničkoj školi u Mostaru jer je Vlada odgodila početak nastave zbog vrućina, 4.9.2024.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koje izvode nastavu po bosanskom planu i programu, kazala je za RSE da je ponuda Vlade HNK o povećanju plata "više nego skromna".

"Oni smatraju da je maksimalna, mi smatramo da je ispod minimuma i dali smo to na glasanje u svoje sindikalne organizacije i mogu reći da su već svi, stopostotno, odbili ovu ponudu", kazala je Čomić.

Iz Vlade HNK je u više navrata saopćeno da "svi eventualni razgovori o povećanjima primanja moraju biti u skladu sa realnom procjenom prihoda u budžetu".

"Više od tog neostvarivo je bez kolapsa kantonalnog budžeta, a u to se Vlada HNK-a neće upustiti", stoji u saopćenju iz Vlade HNK.

Prema procjenama, četiri sindikata obrazovanja u HNK okupljaju oko 2.600 članova.

Nastava u HNK trebala je početi 9. umjesto 2. septembra. Odluku o odlaganju početka nastave ranije je Vlada HNK donijela, kako je navedeno tada u saopćenju, "zbog vrućina".

Hercegovačko-neretvanski je jedan od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

U kantonalnoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo.

U drugom entitetu, Republici Srpskoj, obrazovanje i zdravstvo su u entitetskoj nadležnosti.

XS
SM
MD
LG