'Nezavisni mediji saterani uza zid’

Listovi koji su se jutros na kioscima u Srbiji pojavili sa crnom naslovnicom ili uz slogan za odbranu slobode medija

Zamračeni ekrani televizija i portala i štampana izdanja obeležena crnim znakom u znak podrške nedavno ugašenim „Vranjskim novinama“ i borbe za slobodu medija u Srbiji. Na taj način se akciji „Stop medijskom mraku“, odazvalo više od 150 medija i nevladinih organizacija.

„Nije nepoznato da se još kao Miloševićev ministar informisanja Vučić strastveno, da ne kažem patološki, obračunavao sa slobodnim medijima i novinarima. Isti rat je nastavio da vodi i onda kada je presvukao kožu i postao najevropljanin“, kaže za Radio Slobodna Evropa Svetlana Lukić, urednica portala „Peščanik“ koji se pridružio ovoj akciji.

Ona navodi da se izgleda ušlo u novu fazu obračuna.

„U kojoj su sva sredstva, pa i hvatanje za gušu nepodobnih novinara, dozvoljena. To se pokazalo već na predsedničkoj inauguraciji. Usledio je nastavak sa finansijskim davljenjem ’Vranjskih novina’, onda odmazda ministra vojnog prema uredniku portala koji je doveo do afere ’Ženina tetka’, a u međuvremenu stižu vesti o besramnoj podeli državnog novca samo tzv. medijima koji ljube predsednikove skute“, rekla je Lukić.

Direktan povod za akciju „Stop medijskom mraku“ je gašenje „Vranjskih novina“, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru, ali i nastavak napada na istraživačke novinare, navode organizatori akcije.

Akcija usmerena ka javnosti: Slaviša Lekić

I ona nije usmerena ka državi, objašnjava predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

„Od vlasti koja je odlikuje nasilnim karakterom ne možemo očekivati razumevanje. Vukašin Obradović (osnivač ’Vranjskih’) je štrajkom glađu to pokušao radikalnim potezom, očajničkim gestom zapravo, verujući da će ih probuditi i razdrmati. Oni su to razumeli na svoj način. Ovo je kampanja koja je usmerena ka javnosti. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je ne samo sloboda medija, nego slobodna reč, u ovoj zemlji faktički na izdisaju. Da moramo svi zajedno da se potrudimo kako ne bi potonuli u totalni medijski mrak“, kaže Lekić.

Građani su uglavnom primetili zamračivanje ekrana i naslovnih strana.

„Mislim da ne postoji sloboda medija u Srbiji, da su mediji pod direktnom kontrolom vladajuće stranke i predsednika države, odnosno predsednika te stranke“, rekao nam je Petar Đorđević dodajući da je razočaran što se tako „malo novinara i medijskih radnika odazvalo toj akciji.“

Vaš browser nepodržava HTML5

Gašenje 'Vranjskih': Neće nas ućutkati

Slobodanka pak, misli da postoji sloboda medija.

„Kad otvorite novine, svašta pišu. Onda jednim novinama možete da verujete, drugima ne možete. Ja mislim da postoji isuviše slobode medija“, kaže ona.

„Jedan deo medija je uglavnom pod kontrolom izvršne vlasti, a drugi deo pod kontrolom opozicije. Ali uglavnom opozicija kontroliše manji broj medija u odnosu na svaku izvršnu vlast“, kaže Milenko Zlatojević koji smatra da ima itekako razloga za akciju koju su organizovali mediji i nevladine organizacije.

„Pogotovo što su aktuelni vlastodršci poznati po ugnjetavanju slobode medija tako da mislim da je ta sloboda medija trenutno na najnižem nivou od možda unazad 15 godina, ali je svakako uvek bilo loše,“ smatra ovaj Beograđanin.

Dnevni list „Danas“ je jedan od listova koji su se u četvrtak ujutru pojavili na kioscima sa crnom naslovnicom uz poruku: „Ovako izgleda kada nema slobodnih medija“, a u današnjem broju ovog dnevnika objavljeni su i tekstovi ugašenih „Vranjskih“. Od novina koje izlaze u Beogradu osim „Danasa“ ovoj akciji su se priključili dnevni list "Kurir", te nedeljnici "Vreme" i "Novi magazin", kao i brojni portali i nevladine organizacije poput Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Fondacije Slavko Ćuruvija, Južnih vesti, Transparentnosti Srbija, Crte.

„Ako nemamo slobodne medije građani neće moći da budu informisani o dešavanjima u zemlji, a samim tim onda ne možemo da govorimo ni o aktivnim građanima niti o demokratiji“, kaže Jovana Đurbabić iz Crte objašnjavajući motive ove organizacije civilnog društva da se priključu akciji „Stop medijskom mraku“.

Zamračivanja nije bilo na televizijama sa nacionalnim frekvencijama ni u većini beogradskioh dnevnih listova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je za „Insajder“ da nema dovoljno informacija da bi mogao da komentariše najnovija dešavanja na medijskoj sceni i akciju više od 150 medija pravdajući se da je tek doputovao iz Kine.

Ako javnost ne obrati malo više pažnje na svoje medije, ostaće sami sa Vučićem i njegovim pinkovima, informerima i sličnim frankeštajnima: Svetlana Lukić

Smatrajući da ovaj dan nije pogodan da govori o onome što „Peščanik“ trpi već godinama, Svetlana Lukić primećuje da jeste dobar trenutak da u ime „Peščanika“ kaže da nema te cene koju neće platiti da bi ostali slobodni.

„Peščanik se pridružio kolegama i koleginicama, a i organizacijama civilnog društva u pokušaju da javnosti skrenu pažnju da će uskoro, ako ne obrate malo više pažnje na svoje medije, ostati sami sa Vučićem, i njegovim pinkovima, informerima i sličnim frankeštajnima. Nezavisni mediji su bukvalno saterani uza zid, to je trenutak kada se aktivira nagon za samoodržanjem. To je valjda ovaj trenutak. Ako nije, biće i drugih. Ali ne još mnogo“, poručuje Lukić.

Podsetimo da su Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) solidarisale sa „Vranjskim novinama“, osuđujući političke i ekonomske pritiske na medije i dajući punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode.

Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK-a, koji je nedavno objavio da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda, je na zvaničnom Vulinovom sajtu, označen kao „narkoman“. Premijerka Ana Brnabić je uz opasku da ona ne koristi takav rečnik izjavila da razume emotivnu reakciju Pokreta socijalista (Vulinove stranke) na pisanje portala KRIK. Od članova Vlade samo je potpredsednica Zorana Mihajlović izjavila da je „nedopustivo da bilo ko vređa, kleveće, ponižava i fizički napada urednike i novinare.

Mediji u Srbiji: Mrakom protiv mraka

"Mediji imaju pravo da tragaju za odgovorima koji su od interesa za javnost, da istražuju kretanje novca, načine finansiranja stranaka i političara, ali i nevladinih organizacija i udruženja građana", rekla je Mihajlović za KRIK.

Još nema epiloga ni na napad na novinarku dnevnika „Danas“ tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti podneli su u sredu žalbu Ustavnom sudu jer je Tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Dragana J. Vućićevića, glavnog i odgovornog urednika lista Informer, Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink i urednika još nekoliko medija koji ih su označili kao izdajnike.