Srebrenica je simbol ponora ljudske duše

U Podgorici je obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici. U spomen parku „Pobrežje“ u organizaciji Foruma Bošnjaka, Skupštine Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prisustvovali su predstavnici političkih partija, Vlade, Skupštine Crne Gore i nevladinih organizacija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je saopštio da sjećanje na duboke ponore ljudske duše mora biti pretvoreno u stvaranje i najavio da će crnogorski parlament formirati informaciono dokumentacioni centar koji će pokazati gdje se griješilo u samoj Crnoj Gori:

„Sjećanje ima snagu onoliko koliko ga možemo pretvoriti u stvaranje koje će biti brana da se zlo vrijeme više nikada ne vrati. Sunovrat duše i mrak ljudskosti je bilo ono što je obilježilo devedesete godine 20-to vijeka. Dvadeset i prvi vijek postaje svjesniji onoga što se desilo prije dvije decenije. Postaje svjestan da se rat nikada ne rađa u dušama običnih ljudi. Rat je uvjek ideja onih koji vode narod. Rat je uvjek ideja elite da štiti vlast i da ostvari moć. I ako ne uspijemo da sjećanje pretvorimo u odgovornost, da brane ugradimo u naše obrazovanje, naše učenje istorije i književnosti onda ćemo zavisno od vremena svi biti narodi-žrtve ili narodi u čije ime se vrše zločini", poručio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da će svako naći period u istoriji kad je bio žrtva ili kad se u njegovo ime činilo zlo:

Foto: Srđan Janković

„Nađimo onu istoriju naroda svakog od nas kad smo bili brana zločinima, kad smo bili brana nepravdi i kad smo zajedno živjeli. Kroz takve duhovne brane možemo graditi i očuvati Crnu Goru. Crna Gora je uspjela da se odbrani u tom zlom vremenu, ali u Crnoj Gori je bilo muke i ponora – i suštinski Štrbaca i Bukovice i Herceg Novog. Koliko smo poslije dvije decenije spremni da to bude dio našeg znanja i svijesti od našim greškama toliko ćemo biti imuni na zlo koje neko može probuditi u nama. Srebrenica je simbol zločina u jednom vremenu i simbol zločina prema jednom narodu. Ali kako god bilo svi mogu biti Srebrenica. Skupština Crne Gore je prva u regionu uspjela da časno i čojski se ujedini oko te poruke. Skupština Crne Gore sada mora ići dalje. Moramo formirati Informaciono dokumentacioni centar koji će pokazati što smo griješili i da ne bismo više nikad griješili. Moramo pokazati da je greška ljudska ali i da je prava vrijednost od tih grešaka pobjeći trajno, obilježiti ih jer drugog načina nema", konstatovao je Krivokapić.

Ispred Foruma Bošnjaka obratio se Husein Ceno Tuzović koji je rekao da je Dan sjećanja ovozemaljska odbrana od zla u ljudima i apelovao da krivci za genocid budu pravosnažno osuđeni:

„Genocid u Srebrenici mora biti trajna opomena svima u regionu pa i svjetskoj zajednici. A krivci za za svaki zločin pojedinačno pravosnažno osuđen. Svi smo rođeni pod ovim nebom s pravom da živimo a ne da se ubijamo. Zato u svakom zlu treba štititi čovjeka bez obzira ne vjere i nacije koje vjekovima bitišu u svim državama na ovim prostorima. 'Otvori vrata onima koga gone, a zatvori onome ko goni', ostavio nam je u amanet Marko Miljanov, a mi u ovim sjećanjima želimo kazati da je Crna Gora otvorena za sve duše i ljude dobrih namjera, a zatvorena za zločine. Temeljitim suočavanjem s prošlošću moramo gajiti svijest i učiti nove generacije da čuvaju sebe i druge. Dan sjećanja je ovozemaljska odbrana od mogućeg zla u ljudima, a Božji sud će učiniti da žrtve konačno nađu zasluženi mir na onom svijetu i u našim srcima", naveo je Tuzović.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je poručio da budućim generacijama, kao država treba da usadimo lekcije iz prošlosti kako se one ne bi više ponovile i osposobimo da se bore protiv svakog oblika radikalizma i netolerancije, a prvenstveno protiv nacionalizma i širenja vjerske netrpeljivosti i mržnje.

Zadatak svih treba da bude na pomirenju i izgradnji interkulturalnih društava, rekao je Numanović.