Svjedoci genocida u pismu Brammertzu kažu da iz RS-a progone preživjele

Žene Srebrenice, desno Munira Subašić, na obilježavanju 19. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, septembar 2022.

Strukture iz entiteta Republika Srpska (RS) progone žrtve, svjedoke, povratnike, upozorili su u iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini (BiH) i zatražili od glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serga Brammertza da o tome odmah obavijesti UN, Evropsku uniju (EU) i Vijeće za provedbu mira u BiH.

U pismu koje su uputili Brammertzu 14. juna navode kako su "ladice tužioca u BiH prepune njihovih prijava za negiranje, kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH, koji ništa ne preduzimaju, a ratni zločinci nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj".

"Prema raspoloživim informacijama u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić (Udruženje Majke Srebrenice), pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, podnesena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS-a. Sve prijave se odnose na izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti", naveli su iz Udruženja u pismu.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ima mandat da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je pozvan u Državnu agenciju za istrage i zaštitu zbog istrage o "izazivanju rasne i vjerske netrpeljivosti". Suljagić je odbacio optužbe.

Pročitajte i ovo:

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica odbio saslušanje u policiji bez prisustva advokataPolicija entiteta RS pozvala direktora Memorijalnog centra Srebrenica na saslušanjeSIPA dobila naredbu Tužilaštva BiH da sasluša Bakira Izetbegovića i Emira SuljagićaKapija Memorijalnog centra Potočari zatvorena, ulazak samo uz dozvolu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju.

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.