Dostupni linkovi

Policija entiteta RS pozvala direktora Memorijalnog centra Srebrenica na saslušanje


Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, posvećenog srebreničkom genocidu nad Bošnjacima, koji su počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske tokom jula 1995. godine.
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, posvećenog srebreničkom genocidu nad Bošnjacima, koji su počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske tokom jula 1995. godine.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, je 12. juna saopštio kako je pozvan u policijsku stanicu Zvornik na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog lica zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

"Ovako prema meni postupa Dodikova policija (Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpska)", napisao je Suljagić na društvenoj mreži X, navodeći da se u policijsku stanicu mora javiti sutra, 13. juna.

Suljagić je na mreži X napisao i da ne zna zbog čega je pozvan ni ko ga je prijavio.

Glasnogovornica Policijske uprave Zvornik navela je da je pomoćnik načelnika ove uprave Adis Cibralić prijavio da mu je Suljagić prijetio telefonskim putem.

"O svemu je obaviješten i tužilac, te je Policijska uprava Zvornik pozvala Suljagića da u svojstvu osumnjičenog da iskaz o ovim navodima", naveli su iz ove policijske agencije za Radio Slobodna Evropa.

Krajem maja, Suljagić je bio pozvan i u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), zbog "raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje na jednom predizbornom skupu prije dvije godine", navedno je tada iz SIPA-e. Suljagić je u medijskim istupima nakon poziva iz SIPA-e odbacio optužbe.

Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Suljagić je 22. maja naveo da ne može osigurati uvjete za najavljenu posjetu članova Vlade Republike Srpske (RS) ovom centru, imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dodik, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid, htio je na dan kad je u UN-u usvojena Rezolucija o Srebrenici, položiti vijenac u Potočarima.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterizirao kao genocid, ali to ne priznaju predstavnici vlasti u Srbiji i entitetu Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG