Ništa po pitanju litijuma dok se svi ne uvere da neće biti posledica, tvrdi Vučić

Ilustrativna fotografija, selo Gornje Nedeljice na zapadu Srbije, gde međunarodna kompanija Rio Tinto planira otvaranje rudnika litijuma, 22. jul 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao je 14. avgusta u Malom Zvorniku, na zapadu Srbije, da se po pitanju eksploataciji litijuma u dolini Jadra neće raditi ništa dok se svi meštani "sami ne uvere" da će priroda ostati "zdrava i čista".

On je, u razgovoru sa građanima Malog Zvornika, dodao da se ništa neće raditi dok svi ne budu uvereni "da će moći normalno da se nastavi život".

"Pod jedan, niko neće da radi bilo šta, i ništa se neće odigravati dok sve dobro ne odvagamo", rekao je Vučić.

Mali Zvornik nalazi se blizu granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, na oko 40 kilometara od lokacije na kojoj je međunarodna kompanija Rio Tinto planirala da otvori rudnik litijuma.

Najava otvaranja rudnika litijuma bila je povod za višenedeljne proteste dela građana i ekoloških aktivista u gradovima širom Srbije zbog bojazni da bi taj projekat mogao imati negativne posledice po životnu sredinu.

čitajte Posle ekoloških protesta u Srbiji vlast odgovara hapšenjima i optužbama protiv Zapada

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je u Loznici 28. juna i održana je u više desetina gradova.

Protesti su otpočeli nakon odluka vlasti kojima se projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara, "vraća u život" - dve godine nakon što ga je Vlada, pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Prvo je Ustavni sud tu uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Rio Tinta proglasio neustavnom 11. jula. Nekoliko dana kasnije, Vlada je donela odluku koja ponovo otvara mogućnost za kopanje litijuma.

Korak dalje je učinjen 19. jula, kada je u Beogradu sa Evropskom unijom potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom, Rio Tintov rudnik litijuma bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.