Novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević saslušani u tužilaštvu u Beogradu povodom incidenta

Ilustrativna fotografija, Palata pravde u Beogradu

Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je 11. juna javni tužilac saslušao novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića i urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića povodom incidenta koji se dogodio 29. maja 2024. godine.

U saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) navodi se da je javni tužilac od učesnika prikupio potrebne podatke.

"Nakon prikupljanja drugih potrebnih dokaza biće doneta odluka o daljem postupanju o čemu će javnost biti obaveštena", navelo je tužilaštvo.

Redakcija političkog nedeljnika Radar saopštila je da je njihov novinar Vuk Cvijić napadnut 29. maja u centru Beograda. U otvorenom pismu redakcije navedeno je da ga je napao Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida.

"Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića", navela je redakcija Radara.

Pročitajte i ovo: Međunarodne medijske organizacije osudile pritiske i napade na novinare u Srbiji

Srpski telegraf je na svom portalu objavio da je Vuk Cvijić "iz čista mira napao suvlasnika Medijske mreže Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu preti".

"On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom", tvrdi Lađević.

Istog dana kada se incident dogodio reagovalo je Ministarstvo informisanja. U saopštenju su naveli da je ministarstvo zabrinuto zbog incidenta. Ministarka pravde Srbije Maja Popović oglasila se dva dana kasnije rekavši da "država neće tolerisati napade i nasilje nad bilo kojim građaninom, kao ni napade na novinare".

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro osudila je napad na novinara Vuka Cvijića.

"Nedavni napad na novinara Vuka Cvijića u Srbiji je nedopustiv. Pridružujem se misiji OEBS-a u Srbiji u pohvali policije i tužilaštva na njihovoj brzoj reakciji koja treba da dovede do detaljne istrage i do zadovoljenja pravde", napisala je Ribeiro.

Dodala je da je "nasilje protiv novinara napad na medijske slobode".

Na poziv koalicije za slobodu medija, u Beogradu je 31. maja održan skup podrške novinaru Vuku Cvijiću.

Pročitajte i ovo: Skup podrške novinaru Vuku Cvijiću u Beogradu