Dačić najavio pomoć u gašenju požara na istoku Severne Makedonije

Vatrogasci Srbije gase požar, nepoznata lokacija, 30. jul 2024.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uputiće zbog širenja požara u istočnom delu Severne Makedonije helikopter "Agusta bell 212" sa pet pripadnika Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

U saopštenju MUP-a Srbije od 30. jula navodi se da je zahtev za pomoć stigao od Centra za upravljanje krizama Vlade Severne Makedonije.

"U akciji gašenja požara u Severnoj Makedoniji, na osnovu dobijenog odobrenja kolega iz te zemlje, učestvuje 10 vatrogasaca-spasilaca sa tri terenska vozila koji dejstvuju u rejonu sela Maglence i sprečavaju dalje širenje požara ka teritoriji Srbije", izjavio je Dačić, saopštio je MUP Srbije.

Dodaje se da će dva helikoptera biti upućena kako bi pomogla u gašenju požara koji se iz Severne Makedonije proširio u mesto Kozjak kod Bujanovca, na jugu Srbije, u blizini manastira Prohor Pčinjski.

opširnije Požari u Sjevernoj Makedoniji pustoše područja velika kao čitavi gradovi

Srbija je pomoć u opremi i ljudstvu Severnoj Makedoniji pružala i sredinom jula, kada je ugašen požar koji je buktao u centralnom delu Severne Makedonije.

Prema najnovijim podacima Centra za upravljanje krizama, u Severnoj Makedoniji je 30. jula registrovano oko 30 požara na otvorenom.

Požari su do sada odneli jedan ljudski život, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena. Najkritičnije je u istočnom delu zemlje gde postoji nekoliko velikih žarišta.