SAD i Srbija potpisali sporazum o saradnji u energetici

Podsekretar SAD Hoze Fernandez i šef diplomatije Srbije Marko Đurić, Vašington, 18. septembar 2024.

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić potpisali su 18. septembra u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Đurić je rekao da će taj dokument olakšati zelenu tranziciju u Srbiji i obezbediti bolji pristup čistoj energiji, dok je Fernandez, kako se navodi u saopštenju, rekao da potpisivanje ovog dokumenta srpsko-američku saradnju podiže na viši nivo.

"Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije iz te oblasti u Srbiji, jeste nešto što izuzetno cenimo", naveo je Fernandez.

Ministar Marko Đurić rekao je da je zaključivanjem ovog sporazuma Srbija učinila značajan iskorak ka osiguranju energetske bezbednosti.

"Ovaj dogovor rezultiraće pouzdanijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem. Od njega će građani i srpske i američke energetske kompanije imati koristi", dodao je Đurić.

Hoze Fernandez izjavio je da su SAD zadovoljne što će saradnja sa Srbijom na polju zelene energije biti nastavljena.

"Klimatske promene su izazov našeg vremena. Ali to je i prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas", istakao je Hoze Fernandez.

Šaf srpske diplomatije naveo je da potpisivanje sporazuma šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD.

"I sama reč 'strateški' govori o tome da smo ovime još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, kvalitetnim, dugoročnim odnosima sa SAD", zaključio je Đurić.

Đurić je rekao da će Srbija u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i da joj je potrebno partnerstvo sa industrijama, kompanijama i državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet svoje proizvodnje.

Pročitajte i ovo: U potrazi za nuklearnom energijom, Srbija na prelomnoj tački sa Kinom, Rusijom i Zapadom